Rusija broji glasove posle lokalnih izbora

U Rusiji su održani lokalni izbori, na kojima su građani birali regionalne i lokalne vlasti, kao i poslanike za upražnjena poslanička mesta u Državnoj dumi. Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji, rekao je premijer Dmitrij Medvedev.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mesta oglasio se ruski premijer i lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev, koji je rekao da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji.

"Sudeći prema informacijama koja nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji", rekao je Medvedev.

Agencija Rojters, pozivajući se na RIA Novosti, prenosi da prvi rezultati izbora za gradski parlament u Moskvi pokazuju da Jedinstvena Rusija ima za trećinu manje poslaničkih mesta nego što je imala do sad.

Na prošlim izborima Jedinstvena Rusija osvojila je 28 poslaničkih mesta, od ukupno 45, i tako imala apsolutnu većinu u Moskvi.

Za samostalno formiranje vlasti potrebno je najmanje 26 mandata, pišu mediji.

Još uvek nema zvaničnih rezultata izbora za gradski parlament u Moskvi. 

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji nije mogao da učestvuje na izborima, pozvao je svoje simpatizere da na izborima u moskovskom regionu glasaju za neke druge kandidate i partije, sve sa ciljem da vladajuća partija ima što manje glasova.

Komunistička partija osvojila je 13 poslaničkih mesta u odnosu na pet mandata koliko su osvojili na prethodnim izborima. 

Lokalni izbori održani su u 85 regiona širom zemlje, a izbori za moskovsku Dumu posebno su važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. sep 2019, 12:47) - DAN [neregistrovani]

Lepo

Лепо пише: Опозициони лидер Алексеј Наваљни, који није могао да учествује на изборима. Значи није ни могао да буде биран !

(ponedeljak, 09. sep 2019, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Катрамунаћ

@Москва

Господине, Ви слабо познајете ситуацију у Русији и Москви. Па људи ХОЋЕ још тврђу руку и много више реда него што то тренутно Путин нуди. Москва функиционише по свим демократским и модерним принципима као мало који град у свету. И сређена је као кутијица. Путин се НЕ меша у живот града (као ни осталих градова и регија), у његов развој јер то НИЈЕ овлашћење председника државе. У Русији су тачно и врло прецизно законом и уставом дефинисане надлежности, федерације, република и обасти и федерација реагује само ако је дошло до кризе, несреће и то ако локална власт тражи помоћ и финансије. Чак се и федерални пројекти усклађују са локалним законодавством. 

(ponedeljak, 09. sep 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Наваљни

Наваљни се радује што су комунисти освојили 260% више гласова него прошли пут и што сигурно улазе у власт?!?! А како је он и његови прошао на изборима? То Ројтерс не јавља? Дебакл. Дакле, локални избори су били у целој Русији и Јединствена Русија је освојила убедљиво власт. А комунисти су свуда знатно напредовали. Овакав напредак комуниста само показује да је обичним људима преко главе неолибералног замлаћивања које води државе, народе и цивилизацију у пропаст. Људи хоће ред, рад, дисциплину и одговорност.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 10:23) - Воронцов [neregistrovani]

РЕ: Москва

Као што се види помак је према комунистима, а не према либералнијим, дакле према онима који траже још мало више реда.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Москва

Тврда рука није увек најбоље решење у огромним градовима где је концентрација мало либералнијег становништва по правилу највећа. Овде може да се направи добра паралела са Истанбулом и Ердоганом. Путин ће свакако да настави да влада још дуго, али ће макар Москва мало да продише сада. Осим ако ЈР не уђе у коалицију са комунистима.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 10:09) - Воронцов [neregistrovani]

Кандидати које је подржавала власт чинили су тек око трећину кандидата

Остали су били из других партија или независни кандидати, дакле сви су они опозиција у односу на власти. Они који се називају опозиција, а нису се кандидовали из процедуралних разлога, једини разлог је што нису прикупили довољан број потписа који закон одређује. Дакле нико њима није бранио да прикупе те потписе. Као што се види помак је остварила КП, а то сигурно нису гласови те опозиције.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Putin i komunisti

Putin i komunisti imaju zajedno 33 mandata. Sta mislite s kim ce Putin u koaliciju :) ? Navaljni nece imati ni 5 mandata :).