Nemačka otvorena za kineske investicije

Nemačka kancelarka Angela Merkel učestvuje na Biznis forum u Pekingu. Sa premijerom Li Kećangom razgovarala je o problemima u svetskoj trgovini nastalim kao posledica američko-kineskog tarifnog rata. To suparništvo pogađa čitav svet, smatra Merkelova.

Iako je Merkelova tokom ceremonije izgledala veselo, zbog ranijih napada drhtavice, za političare su bile postavljene stolice. Odslušali su nemačku himnu sedeći, a kada je počela himna Kine, Kećang je ustao.

Potpisali su 11 sporazuma o saradnji. Nemačka je na rubu recesije dok Kina najsporije raste u gotovo tri decenije.

Nadaju se da će uskoro biti rešen američko-kineski trgovinski rat koji utiče na sve.

Nemačka je otvorena za kineske investicije i kineske kompanije, rekla je nemačka kancelarka i pozvala Peking da otvori svoje tržište i prihvati ravnopravnu konkurenciju.

"Oboje imamo interes da naše privrede pokažu da zajedno napredujemo, ali i da smo vezani za jedan multilateralni sistem. Želimo da razvijamo taj sistem i bilo bi dobro za sve nas da se pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama privedu kraju", rekla je Merkelova. 

Domaćin je isti poziv uputio Nemačkoj – da bude otvorenija i olakša pravila izvoza za određene proizvode.

Prvi put kineski premijer je komentarisao događaje u Hongkongu.

"Svet treba da veruje da kineski narod ima sposobnost i mudrost da upravlja dobro svojim poslovima. Kineska vlada dosledno štiti princip 'jedna zemlja-dva sistema' i snažno podržava vladu Hongkonga da okonča nasilje i haos u skladu sa zakonom", rekla je Li Kećang.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи