Haos u Južnoj Africi, napadi, sukobi, žrtve

Policija je ispaljivala gumene metke na demonstrante i uhapsila oko 50 osoba zbog nasilnih demonstracija protiv stranaca u Katlehongu nedaleko od Johanesburga, javljaju južnoafrički mediji. Dva izgorela tela prebačena u mrtvačnicu.

Haos u Južnoj Africi preneo se, tokom poslednjih 48 časova, i u nekoliko okolnih država u kojima su se na meti demonstranata našli upravo Južnoafrikanci.

Tanzanija je obustavila sve letove ka Južnoj Africi, dok su nigerijske vlasti ponudile evakuaciju svim svojim državljanima koji se nalaze u toj državi, posle serije nereda u kojima je, do sada, poginulo najmanje deset osoba, dok je više od 150 uhapšeno.

Istovremeno, demonstranti su u kongoanskom Lumubašiju polupali prozore na južnoafričkom konzulatu i opljačkali prodavnicu čiji su vlasnici Južnoafrikanci, javljaju lokalni mediji.

Slične scene viđene su i u Zambiji, gde su studenti organizovali protest u Lusaki, ali je skup ubrzo izmakao kontroli pa je opljačkan tržni centar, čiji su vlasnici Južnoafrikanci.

Haos u i oko Južne Afrike počeo je posle serije protesta koji, navodno, za cilj imaju proterivanje stranaca, vlasnika različitih prodavnica ili poslovnih objekata.

Istovremeno, širom Južne Afrike zabeleženi su izgredi u kojima je rulja gađala policiju kamenjem. Policajci su ispaljivali gumene metke na izgrednike i uhapsili pedesetak osoba.

Nedaleko od Pretorije, trojica policajaca ubijena su u  pljački blindiranog vozila koje je prevozilo novac, čime su dodatno podignute ionako visoke tenzije u tom delu zemlje.

Madagaskar i Zambija su otkazale fudbalske utakmice protiv reprezentacije Južne Afrike u znak protesta zbog  napada na strance.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара