Masovni protesti zbog nasilja nad ženama, u planu je i potpuna blokada zemlje

Hiljade žena izašlo je na ulice Južnoafričke Republike zbog nesposobnosti vlasti da se izbori sa porastom nasilja nad ženama. Povod za protest su brutalni napadi koji su šokirali zemlju.

Žene širom najjužnije države Afrike stigle su u Kejptaun i marširale do parlamenta, uglavnom obučene u crno i pink.

To su uradile da bi odale poštu ubijenima u avgustu, kada je od posledica porodičnog nasilja preminulo najviše žena u istoriji.

Prema pisanju britanskog Gardijana, protestovalo je i staro i mlado. Žene su nosile lance kao simbol ropstva i nepovoljnog položaja u toj zemlji.

U danu se u Južnoafričkoj Republici dogodi najmanje 137 seksualnih napada, a uglavnom su žrtve žene, navode zvaničnici.

Ministarka za prava žena Maite Nkoana Mešabejn rekla je da je tokom avgusta u porodičnom nasilju ubijeno više od 30 žena. 

Mnoge lokalne zvezde pružile su podršku protestima i izrazile frustraciju i bes zbog tih ubistava. Oni koji podršku izražavaju na društvenim mrežama koriste haštagove #NotInMyName #AmINext and #SAShutDown.

Učesnice protesta planiraju da u petak kompletno blokiraju zemlju i pozovu vlasti da proglase vanredno stanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво