Britanija u rasulu – šta se dešava sa Bregzitom

Posle tri poraza za dva dana u donjem domu britanskog parlamenta, tvrdo bregziterska vlada odustala je od protivljenja usvajanju zakona o sprečavanju izlaska iz Evropske unije bez sporazuma. Premijer Boris Džonson skoncentrisan je na raspisivanje parlamentarnih izbora, za njega je danas prvi dan predizborne kampanje.

Posle dva poraza u donjem domu parlamenta u samo jednom danu vlada Borisa Džonsona i sedište Konzervativne stranke primorani su na taktičko povlačenje.

Svih 102 amandmana na zakon o sprečavanju tvrdog Bregzita je povučeno i time će Dom Lordova moći da taj zakon usvoji do kraja radne nedelje. Ali to nije i kraj rata.

Boris Džonson je juče naveo lidera opozicije Džeremija Korbina da javno kaže pod kojim uslovima je spreman da izađe na vanredne parlamentarne izbore 15. oktobra.

Korbin je naveo da je usvajanje ovog zakona taj uslov.

Dakle, očekuje se novo glasanje o tome da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora u ponedeljak, utorak ili sredu.

Još nije jasno kog dana će parlament biti raspušten.

Ukoliko Laburistička stranka bude glasala za ovaj zakon, Britanija ulazi u vanredne parlamentarne izbore 15. oktobra.

Ukoliko opozicija za to ne bude glasala, vladi ostaje još jedna mogućnost da u ova tri dana u parlament ubaci zakon o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za koji joj je potrebna samo prosta parlamentarna većina, a tu većinu uz broj pobunjenika u Laburističkoj stranci može da dobije.

Mlađi brat premijera Džonsona napustio je svoje poslaničko mesto u Konzervativnoj stranci, kao i svoje mesto u vladi uz obrazloženje da je između nacionalnog interesa, pošto je on za ostajanje u EU, i porodičnog interesa, izabrao ovaj prvi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се