Nova italijanska vlada položila zakletvu

Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između antiestablišmentskog Pokreta Pet zvezdica i centralno-leve Demokratske partije, položila je zakletvu.

Italijanski premijer poručio je da će politika nove vlade biti usredsređena na budućnost.

"Posvetićemo maksimalne napore, veštine i strast da gradimo bolju Italiju u interesu svih građana, od severa do juga zemlje", poručio je Konte.

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođe partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

Ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

Kao ministar ekonomije Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi sprečio povećanja PDV-a u iznosu od 23 milijardi evra, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

Sa prosečnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije. U njoj trećinu ministara čine žene – imaju sedam ministarskih pozicija od njih 21.

U reakciji nakon formiranja nove italijanske vlade potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je dobro što je nova vlada na potpunom proevropskom kursu i dodao da je spreman na saradnju sa njom.

"Mislim da je dobro što je nova italijanska vlada jasno angažovana na proevropskoj liniji za iznalaženje zajedničkih rešenja sa ostatkom Unije", rekao je Timermans, prenosi italijanska ANSA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво