Dom lordova spreman da prihvati zakon protiv Bregzita bez dogovora

Zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora, koji su juče usvojili poslanici u Donjem domu Britanskog parlamenta, trebalo bi bez problema da prođe i u Domu lordova, saopšteno je u Londonu Posle rasprave u Domu lordova, predloženi tekst trebalo bi da dobije kraljičino odobrenje i tako zvanično bude proglašen zakonom.

U Domu lordova, gornjem domu Britanskog parlamenta, postignut je dogovor da se omogući usvajanje zakona kojim se blokira Bregzit bez dogovora, koji je juče izglasan u Donjem domu.

Lider konzervativaca u gornjem domu, lord Ešton od Hajda, saopštio je kasno noćas da će sve faze kroz koje zakon mora da prođe biti završene do petka u 17 časova.

Time je stavljena tačka na spekulacije da će zagovornici Bregzita u Domu lordova odugovlačiti i opstruirati raspravu.

Naime, britanski poslanici našli su se u svojevrsnom "cajtnotu" s obzirom na to da sledeće nedelje stupa na snagu odluka o privremenoj suspenziji parlamenta. Odluku je, na predlog premijera Borisa Džonsona, donela kraljica Elizabeta Druga.

Donji dom sastaće se ponovo u ponedeljak, kada će razmotriti amandmane koje predloži Dom lordova. Posle toga, zakon će biti spreman za kraljičino odobrenje.

Poslanici su juče sa 327 glasova "za" i 299 "protiv" glasali za zakon koji premijera Džonsona obavezuje da od EU zatraži produženje roka za Bregzit do 31. januara 2020. godine, osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. oktobra ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom. 

Džonson je uzvratio zahtevom da se glasa o predlogu da 15. oktobra budu održani vanredni parlamentarni izbori. 

Međutim, taj predlog nije usvojen, s obzirom na to da je bilo potrebno da za njega glasa dve trećine poslanika.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара