Читај ми!

Žair Bolsonaro, tropski Tramp – čovek koji je zapalio svet

Amazonija gori, a predsednik Brazila Žair Bolsonaro svojim stavovima dodatno doliva ulje na vatru. Za manje od godinu dana na funkciji uzburkao je svetsku javnost. Zbog desničarskih ideja zaradio je nadimak "tropski Tramp". Ovo je šest stvari koje morate znati o brazilskom predsedniku.

Diplomirani artiljerac

Žair Bolsonaro je 38. predsednik Brazila. Izabran je kao kandidat Socijalno-liberalne stranke, a na dužnost je stupio 1. januara 2019. godine.

Bolsonaro je rođen 21. marta 1955. godine u mestu Glicerio u saveznoj državi Sao Paulo.

Diplomirao je 1977. godine kao artiljerac na najpoznatijoj brazilskoj vojnoj akademiji u Rio de Žaneiru. Narednih 11 godina služio je u pešadijskim i padobranskim jedinicama brazilske vojske.

Odmetnuti vojnik

Bolsonaro je postao poznat brazilskoj javnosti već 1986. godine kada se novinama požalio na niske plate u vojsci i otpuštanje vojnika zbog deficita u vojnom budžetu.

Zaradio je kratkotrajan pritvor i gnev vojnih vlasti, ali i poštovanje kolega i njihovih porodica.

Njegova vojna karijera definitivno je završena dve godine kasnije nakon što su ga iste novine optužile da je planirao bombaški napad na vojne jedinice u Rio de Žaneiru, objavivši i skice koje je navodno nacrtao sam Bolsonaro.

Večiti poslanik

Bolsonaro se ubrzo učlanio u Hrišćansko-demokratsku partiju Brazila.

Dve godine je bio odbornik u gradskoj skupštini, a potom je čak sedam puta biran za poslanika u brazilskom parlamentu. Prošle godine prešao je u Socijalno-liberalnu stranku koja je njegovim dolaskom znatno skrenula udesno.

Ista partija kandidovala ga je za mesto predsednika Brazila, a Bolsonaro je posle drugog kruga pobedio suparnika iz Radničke partije.

Na jednom predizbornom skupu, bio je ranjen nožem.

Desničar i populista

Bolsonaro je kroz čitavu političku karijeru poznat kao konzervativac i zastupnik pretežno desničarskih ideja.

Tokom predsedničke kampanje propagirao je liberalizaciju brazilske ekonomije, manje uplitanje vlasti u privredu, smanjivanje vladinih troškova, manje poreze i "porodične vrednosti".

Svojim populističkim idejama stekao je podršku bogatijih radnika, srednje i više klase u Brazilu.

Kontroverzne ideje

Bolsonaro je čuven i po pohvalama na račun brazilskih vojnih diktatora, odobravanju političkog nasilja i homofobičnim stavovima.

Ima veliku podršku crkve, a jednom prilikom je izjavio da "ne postoji sekularna država".

Jednom je uvredio brazilsku poslanicu kada je prokomentarisao da je nikada ne bi silovao jer je ružna.

Bolsnonaro se zalagao i za ideju rigidne kontrole rađanja među siromašnim stanovništvom, uz obrazloženje da "nisu dovoljno obrazovani da bi planirali porodicu".

Podrška amazonskim farmerima

Brazilski predsednik nije pristalica borbe protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Više puta je pretio da će istupiti iz Pariskog klimatkog sporazuma, a optuživan je i za podršku brazilskim farmerima koji nelegalnim krčenjem amazonske prašume šire svoje posede.

Posle velikih požara u Amazoniji, Bolsonarov nemaran odnos prema brazilskoj prašumi kritikovao je i francuski predsednik Emanuel Makron.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије