Susret G-7 u Francuskoj, svako brine svoju brigu

Drugog dana samita u Bijaricu, lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta nastavili su razgovore o gorućim svetskim temama – od trgovinskih barijera, Bregzita i Severne Koreje do iranskog nuklearnog programa.

Od osnivanja Grupe sedam, pre 44 godine, lista svetskih problema nikada nije bila duža, a šanse za dogovor manje, saglasni su svetski analitičari. Sve oči uprte su ne u domaćina, već u zvezdu samita - američkog predsednika Trampa.

Demantujući tvrdnje da se ne slaže dobro sa kolegama iz Grupe sedam, radni doručak proveo je s novim britanskim premijerom, obećavši mu veliki trgovinski sporazum, nakon Bregzita.

"Njemu ne treba savet. On je pravi čovek za taj posao. To odavno govorim. To ne čini srećnim njegove prethodnike. Pravi čovek na pravom mestu", rekao je Tramp.

Ne isključuje mogućnost da iduće godine, kao domaćin samita, u Sjedinjene Države pozove ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Razgovarali smo o tome. Imali smo vrlo dobru i žustru raspravu o Rusiji i predsedniku Putinu. Svakako da je to moguće, videćemo", neodređen je američki predsednik.

Žali, kaže, što nije uveo još veće tarife Kini. Nakon pretnji da će uvesti carine na francusko vino, kao odmazdu za oporezivanje američkih tehnoloških kompanija, Makron je uverio Trampa da neće preduzimati nikakve akcije dok se ne postigne globalni dogovor.

Oko Irana ipak nema saglasnosti da se Francuskoj da mandat za pregovore s Teheranom. Tramp nije želeo da komentariše ni iznenadni dolazak iranskog šefa diplomatije u Bijaric.

"Nijedna članica G-7 ne želi da se Iran domogne nuklearnog oružja. Svi smo posvećeni stabilnosti i miru u regionu i zato ne želimo bilo kakvu akciju koja bi mogla da izazove štetu", poručuje Makron.

Nema napretka ni u pregovorima o Bregzitu. Britanski premijer nagoveštava da će, ukoliko napusti Uniju bez dogovora, Briselu uplatiti znatno manju sumu od ugovorenih 39 milijardi funti.

"Verujem da postoji mogućnost za dogovor. Biće neizvesno, ali je važno da budemo spremni za izlazak bez sporazuma. Ako se to dogodi, onda ćemo od 39 milijardi imati značajnu sumu za podršku našim farmerima, poljoprivredi i investicijama, kako bi bili spremni za period posle Bregzita", naveo je Džonson.

Japanskog premijera, pak, brine ponašanje Severne Koreje, koja ne odustaje od testova raketa kratkog dometa.

"Ponovnim lansiranjem balističkih projektila, Severna Koreja jasno je prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti. To je za žaljenje", rekao je Šinzo Abe.

Donald Tramp razume, kaže, kako se oseća premijer Japana ali dodaje da ima poverenja u Kim Džong Una koga, dodaje, "poznaje vrlo dobro".

"Verujem da će na kraju uraditi pravu stvar", dodao je Tramp.

Samit G-7 prate i protesti. U pritvoru je 68 osoba, koje su demonstrirale blizu Bijarica. 

"Portreti su tu da pokažu da je predsednik Makron u rukama naroda. On to ponekad zaboravi. Mi smo taj narod", poručuju demonstranti.

Daleko od protesta, ali i okruglog stola svetskih lidera, prve dame posetile su selo Espelet, dom čuvenih crvenih paprika, gde su probale lokalne specijalitete i baskijsku sangriju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво