Iznenađenje za Trampa: Iranski diplomata "banuo" na Samit G-7

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif neplanirano je stigao u Bijaric, gde se održava samit sedam najmoćnijih zemalja sveta.

Neplanirana poseta Zarifa desila se na poziv francuskog kolege Žan Iva le Drijana i to samo nedelju dana nakon sastanka Zarifa sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Zarif se na marginama samita sastao sa Makronom.

"Lideri zemalja G-7 su juče razgovarali i sada je važno dati Zarifu najnovije informacije o načinima smanjenja tenzija i stvaranja atmosfere za pregovore (sa SAD)", poručeno je iz Predsedništva Francuske, prenosi AP.  

Za sada nije u planu da se Zarif sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše RT. Bela kuća je inače saopštila da Francuska nije obavestila Trampa da će se Zarif sastati sa Makronom.

Nuklearni sporazum Iran je potpisao 2015. sa najvećim svetskim silama i obavezao se da će obuzdati svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcije.

SAD su optuživale Teheran da se ne pridržava sporazuma, a konačna propast "dila" dogodila se 20118. godine kada se Vašington iznenada povukao iz njega

Jedna od tema Samita G-7, na inicijativu Makrona, jeste i obnava propalog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво