Berze u padu, Trampu Kina ne treba

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je kompanije iz SAD da što pre "pronađu alternative" za poslovanje sa Kinom, svega nekoliko sati pošto je Peking najavio dodatnu taksu od deset odsto za 75 milijardi dolara vredne američke proizvode koji se uvoze u tu državu. "Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje", napisao je Tramp. najavio je povećanje taksi na kinesku robu za pet odsto.

Nova kineska taksa, koja je usledila nakon dva talasa oporezivanja 550 milijardi dolara vrednog kineskog izvoza u SAD, nastavak je trgovinskog rata koji već mesecima ozbiljno opterećuje odnose dve zemlje, sa jednako negativnim uticajem na globalnu ekonomiju.

"Naređujem sjajnim američkim kompanijama da odmah počnu da traže alternative Kini, uključujući vraćanje proizvodnje na domaći teren i proizvodnju unutar granica SAD", poručio je Tramp putem Tvitera i najavio da će do kraja dana odgovoriti na nove kineske takse.

Beskrajnu sagu o taksama, međutim, počeo je upravo Tramp uvođenjem naameta od 20 odsto na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode, te dodatnih 10 odsto za 250 milijardi dolara vredne proizvode kineske elektronske industrije, čije je dejstvo odloženo za decembar.

Kina je odgovorila odustajanjem od kupovine američke soje, pa se čarka Donalda Trampa izrodila u trgovinski rat sa nepoznatim idhodom i brojem žrtava.

Tramp je na Tviteru objavio da će SAD povećati za pet odsto taksu na kineske proizvode.

"Nažalost, prethodne administracije su dozvolile Kini da izađe iz okvira fer i balansirane trgovine, što je postalo veliki teret za američke poreske obveznike", napisao je Tramp ..

Istakao je da kao predsednik, ne može da dozvoli da se to nastavi.  Nakon Trampove objave berzanski indeksi su nastavili da padaju.

Tramp je u petak, takođe, naredio američkoj pošti, te Fedeksu De-Ha-Elu i Ju-Pi-Esu da pretražuju pošiljke i odbace one koje sadrže Fetanil.

"Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje. Kina nam je iz godine u godinu, decenijama, kraja ogromne svote novca i to će PRESTATI", naveo je Tramp.

Tračak nade u odnosima dve zemlje, ipak, predstavljaju najave da će pregovori između Pekinga i Vašingtona biti nastavljeni u septembru, iako ekonomski eksperti smatraju da Amerika lagano klizi ka recesiji.

Jednako ozbiljne probleme ima i Kina čiji je rast privrede značajno usporen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво