Berze u padu, Trampu Kina ne treba

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je kompanije iz SAD da što pre "pronađu alternative" za poslovanje sa Kinom, svega nekoliko sati pošto je Peking najavio dodatnu taksu od deset odsto za 75 milijardi dolara vredne američke proizvode koji se uvoze u tu državu. "Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje", napisao je Tramp. najavio je povećanje taksi na kinesku robu za pet odsto.

Nova kineska taksa, koja je usledila nakon dva talasa oporezivanja 550 milijardi dolara vrednog kineskog izvoza u SAD, nastavak je trgovinskog rata koji već mesecima ozbiljno opterećuje odnose dve zemlje, sa jednako negativnim uticajem na globalnu ekonomiju.

"Naređujem sjajnim američkim kompanijama da odmah počnu da traže alternative Kini, uključujući vraćanje proizvodnje na domaći teren i proizvodnju unutar granica SAD", poručio je Tramp putem Tvitera i najavio da će do kraja dana odgovoriti na nove kineske takse.

Beskrajnu sagu o taksama, međutim, počeo je upravo Tramp uvođenjem naameta od 20 odsto na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode, te dodatnih 10 odsto za 250 milijardi dolara vredne proizvode kineske elektronske industrije, čije je dejstvo odloženo za decembar.

Kina je odgovorila odustajanjem od kupovine američke soje, pa se čarka Donalda Trampa izrodila u trgovinski rat sa nepoznatim idhodom i brojem žrtava.

Tramp je na Tviteru objavio da će SAD povećati za pet odsto taksu na kineske proizvode.

"Nažalost, prethodne administracije su dozvolile Kini da izađe iz okvira fer i balansirane trgovine, što je postalo veliki teret za američke poreske obveznike", napisao je Tramp ..

Istakao je da kao predsednik, ne može da dozvoli da se to nastavi.  Nakon Trampove objave berzanski indeksi su nastavili da padaju.

Tramp je u petak, takođe, naredio američkoj pošti, te Fedeksu De-Ha-Elu i Ju-Pi-Esu da pretražuju pošiljke i odbace one koje sadrže Fetanil.

"Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje. Kina nam je iz godine u godinu, decenijama, kraja ogromne svote novca i to će PRESTATI", naveo je Tramp.

Tračak nade u odnosima dve zemlje, ipak, predstavljaju najave da će pregovori između Pekinga i Vašingtona biti nastavljeni u septembru, iako ekonomski eksperti smatraju da Amerika lagano klizi ka recesiji.

Jednako ozbiljne probleme ima i Kina čiji je rast privrede značajno usporen.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Stvar je prosta

Nek zabrane trgovine između dve države, Kina koja izvozi 800 milijardi u Ameriku izgubiće 800milijardi, a Amerika 200 milijardi koliko izvozi u Kinu

(subota, 24. avg 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

@Znaš šta brale?

Znam brale, ali svi bi ste voleli i zeleli da zivite u Americi, a ne u Kini! U cemu je onda tvoj problem. Ljudi koji pricaju "na pamet" i sa emocijama, ne vide problem.

(subota, 24. avg 2019, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Znaš šta brale?

Bolje Kineska ekonomska ekspanzija nego američka vojna. Jel dok Kineska ekspanzija stvara radna mesta, američka stvara ruševine, siročad i udovice!

(subota, 24. avg 2019, 06:39) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je.

Dragi moji "sveznajuci, na mah" komentatori, Tramp kao biznismen, nije napravio pare na pijaci, vec zna sta radi. Kineska ekonomska ekspanzija je ogromna, a sa njom idu politicka, pa i sve druge... Neko treba da im stane na put.

(subota, 24. avg 2019, 05:25) - Markovljev [neregistrovani]

Slobodno trziste

Tako izgleda zaklinjano slobodno trziste g. Trampa i zapada u celini. Rusili su socijalizam pricama o slobodnom trzistu i slobodama u preduzetnistu, a kada su dobili trziste pozatvarase lokalnu industriju i preselili svoju zbog jeftine radne snage. Kina je vrlo pametno iskoristila zelju zapada za iskoristavanjem Kine i izgradila svoju industriju a sada je to problem jer su prevazisli i kvalitetom i jeftinijim proizvodima zapad i njihove mezimce Epl, Majkrosoft i slicne. Smeta im Huvej jer bi mogao da radi slicno sto oni rade celom svetu, prisluskuju i kontrolisu nam svaki korak i izgovorenu rec.

(petak, 23. avg 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba mu Kina

Sad mu se Grenland navuko na oko. 'Oće tamo premesti svu proizvodnju i zameni pedeset miliona Kineza sa pedeset hiljada Danaca.

(petak, 23. avg 2019, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

e...

samo vi vratite dug Kinezima pa onda uzivajte...