Trka u naoružanju, vanredna sednica Saveta bezbednosti zbog američkih raketa

U Savetu bezbednosti je održana vanredna sednica zbog nedavnog testiranja američkog konvencionalnog krstarećeg projektila u Kaliforniji. Moskva je upozorila da se svet nalazi na ivici nove trke u naoružanju, dok američka strana tvrdi da je Rusija godinama kršila sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

U međuvremenu, u Moskvi je zasedao Savet za nacionalnu bezbednost, a sednici je predsedavao predsednik Vladimir Putin, koji je izdao naređenja vojsci da pripremi mere kao odgovor na američko testiranje. 

Putin je na sednici kazao da Rusija ne želi da bude uvučena u novu trku u naoružanju. 

Ruski ambasador je na sednici optužio Ameriku da planira razvoj i razmeštanje projektila srednjeg dometa i rekao da je Moskva veoma zabrinuta zbog takve mogućnosti. 

''Da li shvatate da smo zbog američkih geopolitičkih ambicija na korak od nove trke u naoružanju koja se ne bi mogla nikako kontrolisati, da se korak po korak vraćamo na situaciju od pre više decenija kada su projektili sa različitih strana bili upereni u evropske gradove? Iako smo veoma zabrinuti, čini se da naše američke kolege nisu. Amerika je, prema rečima Donalda Trampa, spremna za tu novu trku jer je kadra da savlada bilo kog potencijalnog neprijatelja'', rekao je Dmitrij Poljanski, zamenik ruskog ambasadora u UN. 

Vašington upire prst ka Moskvi. 

"Amerika preduzima neophodne korake da bi otklonila pretnju od projektila srednjeg dometa koje su razmestile Rusije i Kina. Moskva je godinama kršila sporazum koji sada više ne važi. Rusija jedina snosi odgovornost za krah tog sporazuma, a Britanija i NATO saveznici su potpuno podržali našu odluku da istupimo iz njega'', istakao je Džonatan Koen, vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN.

Predstavnik Ujedinjenih nacija naglasio je da kraj tog sporazuma ne bi smeo voditi novoj i nekontrolisanoj trci u razvoju projektila i ponovio poziv Antonija Guteresa svim državama da izbegnu negativan razvoj događaja. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво