Dim iz Amazonije pomračio Sao Paolo usred dana

U ponedeljak oko 15 sati po lokalnom vremenu, tama se nadvila nad brazilskim gradom Sao Paolom. Pojava koja je iznenadila stanovnike može se objasniti dolaskom hladnog fronta sa istoka brazilske države, s teškim oblacima i vetrom koji su doneli čestice požara iz Amazonije.

Slično fenomenu koji se ovog leta pojavio i u oblasti Sibira, kombinacija dima vatre, gustih kišnih oblaka i hladnog fronta privremeno je zamotala najveći brazilski grad u tamu.

Prema navodima Centra za upravljanje klimatskim situacijama Brazila, zbog vlažnog vremena i polarnog ulaznog vazduha, temperatura je umereno pala od ranih jutarnjih sati.

Iz Nacionalnog zavoda za meteorologiju (Inmet), osim hladnog fronta, "mrak" u Sao Paolu uzrokovao je i dim zbog požara koji je zahvatio Amazoniju.

"Čestice, koje potiču od dima velikih požara u Boliviji, izazvale su mrak zajedno sa hladnim i vlažnim vazduhom sa obale Sao Paola", kaže tamošnji meteorolog Inmeta Franko Viljela.

Iz televizije Klimatempo navode da je dim putem vetra došao iz brazilske države Rondonija i Bolivije u Sao Paolo.

"Hladni front je promenio smer vetrova i tako preneo dim u Sao Paolo", rekla je meteorolog kanala Klimatempo Žozelija Pegorim.

Ove godine Brazil je imao najveći broj šumskih požara od 2013. godine. Do nedelje je zabeleženo ukupno 71.497 požara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 23. avg 2019, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Eureka

Osnovni koncept koji geoinžinjerski avioni podražavaju na veštački način širom sveta.