Tramp: Evropske zemlje da preuzmu svoje zarobljenike iz Islamske države

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da će, ukoliko ne preuzmu svoje državljane koje su kao borce Islamske države Amerikanci i njihovi saveznici zarobili, SAD biti primorane da ih vrate u zemlje iz kojih su došli.

Donald Tramp je rekao da SAD i njihovi saveznici drže u zarobljeništvu "na hiljade" boraca Islamske države nakon što su primorale tu terorističku grupu da preda svoje poslednje uporište u Siriji.

Tramp je naveo da te borce neće držati u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi "narednih 50 godina i to plaćati".

Zato, kako je istakao Tramp, evropske zemlje treba da preuzmu svoje državljane koji su zarobljeni kao bivši borci IS, navodi AP.

Asošijejted pres podseća da je Tramp odmah po stupanju na dužnost predsednika SAD potpisao izvršnu naredbu da baza Gvantanamo ostane otvorena i tako poništio osmogodišnje napore bivšeg predsednika Baraka Obame da zatvori bazu na Kubi.

Nikakvi novi zarobljenici nisu, međutim, odvođeni u tu bazu, gde je od ranije zatočeno 40 muškaraca, dodaje AP.

AP, takođe, podseća da su Tramp i Džejms Džefri, predstavnik Stejt departmenta u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države, ranije ukazali na potrebu da Evropa preuzme oko 2.500 zarobljenih boraca te terorističke organizacije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Zna on dobro

zasto tako kaze, nije ih samo Amerika finansirala vec i mnoge ostale vazalne drzave

(četvrtak, 22. avg 2019, 10:54) - Воронцов [neregistrovani]

То су амерички штићеници

Они су се добровољно ставили под америчку заштиту. Иначе са њима би се морало поступити како је уобичајено да се поступа са ратним заровљеницима. Проверава се да ли је неко починио ратне злочине и онда тај мора и одговарати по закону. Овако Америка тражи амнестију за своје пријатеље.

(četvrtak, 22. avg 2019, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Kada bolje razmislim

Amerika je finansirala ISIS, a sada kada im trenutno nisu vise potrebni hoce da ih preuzme Evropa. Evropska unija bi mogla da napravi ugovor sa Amerikom da preuzme zarobljenike, a da Amerika preuzme sve izbeglice koje su zbog ratnih stradanja izbegle u Evropu. Sto se tice zarobljenika po mom misljenju bi trebalo da ih koriste za rascicavanje minskih polja, za najopasnije gradjevinske radove u obnovi infrastrukture u svim zemljama koje su pretrpele stetu u ratnim operacijama i da ih nikada ne puste da zapocnu novi zivot jer takvima treba zabraniti da imaju potomke jer se istorija ponavlja. Moramo da izvrsimo selekciju i da iskorenimo zlo u ljudima.

(četvrtak, 22. avg 2019, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

To su zarobljenici?

Ili rezervni korpus američke pešadije? Pobiše toliko civilnog stanovništva a za ove 2500 se brinu ko će da ih hrani.