Džonsonovo pismo Tusku na četiri strane, dve su posvećene jednoj temi

Britanski premijer Boris Džonson poslao je predsedniku Evropskog saveta pismo u kom traži od Brisela da razmotri rešenje za irsku granicu koje ne bi podrazumevalo "bekstop" – odredbu po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske.

Portal Politiko navodi da pismo Borisa Džonsona predstavlja pokušaj britanskog premijera da otvori pregovore o Bregzitu.

U pismu na četiri strane, dve su posvećene zalaganju da se razgovara o "alternativnim rešenjima" što se tiče granice.

Britanski premijer, koji je poručio da će njegova zemlja napustiti EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, ovo pismo je uputio uoči sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i održavanja samita G-7 u Bijaricu u Francuskoj.

Prema Džonsonu, "bekstop" je nedemokratski i nije u skladu sa britanskim suverenitetom i planiranom budućnošću van EU.

On, takođe, smatra da bi to moglo da oslabi "delikatnu ravnotežu" mirovnog sporazuma za Severnu Irsku.

Džonson će sutra u Berlinu razgovarati sa Merkelovom, a narednog dana sa Makronom.

Uoči sastanaka, Džonson je pozvao Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja ukoliko bude bilo potrebno biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

"Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra – sa ili bez sporazuma. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditi ", poručio je juče Džonson, prenosi Rojters.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa".

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.

Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво