Rjabkov o testiranju rakete: SAD dugo razvijaju takve sisteme

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov kaže da testiranje krstareće rakete, dometa zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ukazuje da Vašington već dugo razvija takve sisteme.

"Teško može biti jasnije i eksplicitnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj", rekao je Rjabkov za Tas.

Dodao je da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju i poručio da Moskva i dalje ne planira da rasporedi rakete osim ukoliko SAD to prve ne urade, dodaje Rojters.

Si-En-En je sinoć preneo da je američka vojska testirala konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh. Reč je o testu koji je bio zabranjen INF-om, sporazumom koji je prestao da važi.

Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu posle 500 kilometara leta.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa SSC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje.

Sporazum je, posle odluke SAD, napustila i Rusija.

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2019, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

...samo sa standard PVO raketama...

Valjda...može biti...jel neko bio tamo da pronjuška šta je u tim kontejnerima?Ili verujemo američkim zvaničnim saopštenjima pošto, naravno, svi to znamo...amerikanci nikad ne lažu, jel tako?Kako beše i sa njihovim nuklearnim oružjem po Evropi...u mahu se pojavilo da su to B-62 bombe, ne nuklearne bojeve glave ili rakete...a mi to opet verujemo jel...bio tamo neko to da vidi?I pod neko mislim neko ko se njihovoj komandi ne potčinjava.Kad se ono raspao Sovjetski Savez, pa su potpisali taj bajni sporazum, amerikanci su prepunili Rusiju svojim "inspektorima" i nisu pošli dok se nisu uverili da su aman baš sve rakete uništene. Kad beše red na Ruse da urade isto, amerikanci im zabranili dostup.A tadašnji Rusi, prvo pod Gorbačovom, a posle pod Jelcinom, su to i ćutke progutali...radi..."prestrojke"...dobro ime, sad ima vodka sa tim imenom.

(utorak, 20. avg 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

A hot start Standard missile, Tomahawk, Harpoon

Kontejner sa raketom tomahavk je standardni mornarički MK41 lanser najprostije prenet sa broda.
Može da se instalira na sistemima protivraketne odbrane na kopnu u Rumuniji i Poljskoj.
Aegis ashore sistemi odavno postoje u te dve države. I taj kontejner MK41 je već tamo, samo je sa "Standard missile 2,3 i 6" PVO raketama

(utorak, 20. avg 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

A preko 5500 km?

One koje su u najopasnije po covecanstvo nikad ni nisu bile zabranjene.

(utorak, 20. avg 2019, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Znamo, mi to dobro znamo

Al propagandna mašinerija zapada, a pogotovo Amerike, toliko dobro još radi da će taj "mali detaljčić", da se ta raketa pojavila samo dve nedelje nakon izlaska iz sporazuma, jednostavno da nestane, bude zakopan. I naravno reklama će ići i na to da "nisu nuklearne", kao da niko nezna da se bojeve glave mogu trenutno zameniti.