Premijerka Hongkonga poziva opoziciju na dijalog, demonstranti odbacuju platformu

Oglasila se premijerka Honkonga Keri Lam jer je i ovog vikenda na ulicama Hongkonga bilo nekoliko stotina hiljada ljudi. S ciljem smirivanja protesta koji su počeli u junu, pozvala je opoziciju na dijalog. Demonstranti odbacili platformu premijerke.

Iako je sporni zakon o izručenju građana Hongkonga Kini suspendovan, opozicija zahteva da se on potpuno odbaci a da liderka Honkonga podnese ostavku.

Oni koji su izašli na ulice, nezadovoljni su zbog zakona koji bi omogućavao izručenje političkih neistomišljenika Kini ali i policijom koja prekoračuje ovlašćenja. Organizatori tvrde da je "protestna šetnja" privukla više od milion ljudi.

Premijerka najavljuje "bolju osnovu za rešavanje teškoća i briga u društvu".

"Mi ćemo pokrenuti dijalog sa ljudima iz svih sfera života. To je nešto što želimo da uradimo na veoma iskren način. Moji saradnici i ja smo posvećeni tome da saslušamo ljude što je moguće pre... Kada je reč o zakonu, u više navrata sam ponovila da je on mrtav. Nema plana da se on oživi, a posebno imajući u vidu brigu javnosti zbog toga", rekla je Keri Lam.

Demonstranti odbacili platformu

Organizatori protesta u Hongkongu odbacili su plan Keri Lem da uspostavi platformu za dijalog, ocenivši da je reč o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena.

Vong Jik-Mo iz Građanskog fronta za ljudska prava rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahteve protestnog pokreta, koji uključuju "istinsku demokratiju" i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije, prenosi AP.

"Ne verujemo Keri Lem, ne verujemo njenim lažima", rekao je on.

Drugi član tog fronta Džimi Šam poručio je da bi Lem trebalo da dođe na proteste ako želi dijalog.

Hongkong je deo Kine po principu "jedna država, dva sistema". Kina to naziva specijalnim administrativnim regionom – koji uživa autonomiju zahvaljujući kojoj je postao ključni poslovni i medijski centar regiona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво