Putin Makronu: Ne vidim alternativu razgovorima u Normandijskom formatu

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da ne vidi alternativu pregovorima o krizi u Ukrajini u Normandijskom formatu.

Putin koji se nalazi u poseti Francuskoj rekao je da mu je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dao osnov za "oprezni optimizam", prenosi Rojters.

Istakao je da veruje da bilo koji sastanak koji je namenjen rešavanju ukrajinske krize doprineti postizanju opipljivih rezultata.

Sukob u istočnoj Ukrajini od 2014. odneo je više od 13.000 života. Uprkos dogovoru o prekidu vatre, beleže se sporadični sukobi.

Putin i Makronom trebalo bi da se dotaknu situacije u Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU. 

Avion sa Putinom je ranije danas sleteo je Marselj, odakle je ruski predsednik prebačen u letnju rezidenciju fransukog predsednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali. 

Makron je pozvao Putina u posetu samo nekoliko dana pre početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je reč o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja sveta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe zbog aneksije Krima 2014. godine.

Asošijeted pres navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podeli sa drugim svetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво