Gibraltar odbio zahtev SAD, oslobođen iranski tanker

Iranskom tankeru dozvoljeno je da isplovi iz Gibraltara, nakon što su britanske vlasti odbile zahtev SAD da ne oslobode iranski tanker koji je Gibraltar zaplenio pre više od mesec dana, a zbog navodnog kršenja sankcija EU protiv Sirije.

Vlada britanske teritorije je u saopštenju obrazložila da će tankeru "Grejs 1" biti dozvoljeno isplovljavanje, jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evropske unije.

Vašington je u petak izdao novo naređenje da brod bude zaplenjen, dan nakon što je Gibraltar prvi put odobrio iranskom tankeru da isplovi, pošto je dobio zvanična pismena uveravanja od iranske vlade da neće iskrcati teret u Siriji.

Iranski tanker, u kojem je uskladišteno oko 2,1 miliona barela iranske sirove nafte, za sada je i dalje usidren u Gibraltaru u iščekivanju nove posade koja bi već danas mogla da stigne i krene ka neodređenoj destinaciji, navodi AP. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 18. avg 2019, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Male zemlje ...

nista nisu hrabrije ,naprotiv ,niti se oslobadjaju ni zatvaraju izdajnike i americke placenike i simmpatizere po svojim drzavama .Ovo je samo igra izmedju SAD i UE ,novih i starih rivala u politici .Jos je Amerika duboko ,duboko u malim drzavicama ,od Njemacke do Australije ....

(nedelja, 18. avg 2019, 20:09) - Markovljev [neregistrovani]

Izgubljen kompas

Amerikanci su definitivno izgubili kompas u orijentaciji u svetu i i dalje misle da se nasiljem nad svima moze ici do u nedogled. Dobro je sto su male drzave sve hrabrije u odnosu na SAD u odnosu na bajagi velike zemlje demokratskog zapadu koji i dalje slepo slusaju sve sto dodje od preko bare i kada je to protiv sopstvenih interesa. Bravo za Gibraltar. Necu ni da se pitam zasto napacena Sirija ima sankcije zapada. Verovatno zato sto su se odbranili od agresije zapada.!!!

(nedelja, 18. avg 2019, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Наређење

"Вашингтон је у петак издао ново наређење да брод буде заплењен."

Последњи пут када су издавана оваква "наређења" по земљама над којима земља која је издала наређење нема јурисдикцију био је Други светски рат. То је радио Хитлер. Хвала на подсећању у каквом историјском периоду поново живимо.

(nedelja, 18. avg 2019, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Sankcije

" zbog kršenja sankcija EU protiv Sirije".Šta ima Iran sa tim sankcijama? On nije clanica EU.

(nedelja, 18. avg 2019, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

SAD su preterale sa sankcijama i blokadama, sto je na neki nacin objava rata nemilitantnim sredstvima, to rade vec skoro 80 godina. Tako su svojedobno uveli sankcije Japanu prije WW II i znamo kako se dalje odvijalo.