SB UN iza zatvorenih vrata o Kašmiru, šta se čulo na sednici

Posle 50 godina Savet bezbednosti ponovo je raspravljao o Kašmiru gde se situacija poslednjih nedelja drastično zaoštrila. Članice smatraju da Indija i Pakistan treba da se uzdrže od jednostranih akcija, smatra kineski ambasador pri UN Džang Đun. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata na zahtev Kine i Pakistana.

Kad se 1947. Britanija povukla iz svojih kolonija zvanih Britanska Indija, pod pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori ne jedna, već dve države: Indija i Pakistan.

Kada su pravljene okvirne granice, odlučeno je da neke poluautonomne oblasti mogu same da odluče o svojoj sudbini. Najduže su odlučivale tri kneževine, među koje spada i Kašmir.

Indija i Pakistan su oko Kašmira ratovale od 1948. pa sve do 1972. godine, kada je Indija vratila Pakistanu oduzete teritorije, a Kašmir podeljen na Pakistanski i Indijski, sa autonomijom.

Sada podeljeni Kašmir u celini potražuju i Indija i Pakistan.

Pobunjenici se decenijama bore protiv vladavine Nju Delhija u delu pod kontrolom Indije, a prema istraživanjima većina stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili spajanje sa Pakistanom.

Zato je odluka Indije da ukine specijalni status svog dela Kašmira izazvala burne reakcije.

Predstavnica Pakistana u UN Maliha Lodi rekla je da se na sednici SB čuo glas napaćenih stanovnika Kašmira.

"Ovaj sastanak je dokaz da međunarodna zajednica situaciju prihvata kao sukob i potvrđuje valjanost rezolucije Ujedinjenih nacija o okupiranim državama Džamu i Kašmir. Bilo je pokušaja da se spreči održavanje ove sednice", navela je Lodi.

Sajed Abahrudin, ambasador Indije pri UN, istakao je da je pozicija te zemlje poštovanje ustava, i da nema nikakvih međunarodnih posledica, već je to isključivo unutrašnja stvar.

"Naša vlada je nedavno donela korake kojima osigurava dobro upravljanje i ekonomski razvoj naših građana u Džamuu i Kašmiru", rekao je Abahrudin.

U indijskom delu Kašmira na snazi je neprekidan, 24-časovni policijski čas.

Sve telefonske veze i internet su isključeni. Snažnu diplomatsku inicijativu da se situacija smiri prevodi Kina, jer su u decenijama od poslednjih sukoba i Pakistan i Indija postale nuklearne sile.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара