Severna Koreja ponovo ispalila projektile, ne želi dogovor sa komšijama

Nove tenzije na Korejskom poluostrvu. Severna Koreja je ispalila dva projektila u more, nedaleko od svoje istočne obale, potvrdile su vlasti u Seulu. Pjongjang odbacuje i bilo kakve dalje mirovne pregovore sa južnim susedom i optužuje Seul da je za to kriv.

Jutrošnje lansiranje dva projektila kratkog dometa u Japansko more je šesto za mesec dana. Serija testova je usledila pošto su se predsednici Amerike i Severne Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un dogovorili o obnovi pregovora o denuklearizaciji poluostrva.

"Dva neidentifikovana projektila su ispaljena u 8 sati po lokalnom vremenu. Prešla su 230 kilometara, dostigla visinu od 30 kilometara, pre nego što su pala u more'', saopšteno je iz Generalštaba vojske Južne Koreje.

Prvi čovek japanske vlade Šinzo Abe nije zabrinut zbog novih testova.

"Lansiranje dva severnokorejskla projektila nije uticalo na bezbednost Japana. Učiniću sve da zaštitim građane, u saradnji sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama", izjavio je Abe.

Pjongjang odbija ponudu južnokorejskog predsednika Muna da obnove mirovne pregovore.

"Jasno je da nemamo više o čemu da razgovaramo sa vlastima Južne Koreje i nemamo nameru da ponovo sednemo sa njima za pregovarački sto", navodi se u saopštenju severnokorejskog komiteta za mirno ujedinjenje dve Koreje.

Odluka Severne Koreje nije u skladu sa nedavnim međukorejskim sporazumima, tvrde vlasti u Seulu.

"Razgovori dve Koreje su jedini način da se realizuje međukorejska zajednička deklaracija. To je naš nepromenjeni stav i tražimo od Severne Koreje da pozitivno odgovori na njega", rekao je Kim Eunhan iz južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje dve Koreje.

Severna Koreja je u poslednje vreme više puta protestovala zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара