Gibraltar odlučio da oslobodi iranski tanker

Gibraltar je doneo odluku da oslobodi iranski naftni tanker "Grejs 1", koji je pre šest nedelja zaplenila Kraljevska mornarica. Na taj način je otvoren put za razmenu tankera, budući da je Iran zaplenio brod pod zastavom Britanije.

Prvi ministar Gibraltara Fabijan Pikardo je odlučio da oslobodi tanker nakon što je od Teherana dobio pisana uveravanja da taj brod neće dostaviti naftu Siriji.

Istakao je i da tanker još nije pušten.

"U svetlu uveravanja koja smo dobili, nema više racionalnih osnova da 'Grejs 1' i dalje bude zadržavan kako bi se osiguralo poštovanje američkih uredbi", rekao je Pikardo.

Iz Londona je zatim saopšteno da Iran mora da poštuje ono na šta se obavezao i da neće biti dozvoljeno da tanker isporuči naftu Siriji. Reagovao je i Teheran.

"SAD su pokušale da zloupotrebe sistem zakona i ukradu naše vlasništvo u moru", naveo je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je "ovaj pokušaj gusarenja" indikativan kada je u pitanju prezir administracije Donalda Trampa prema pravu. 

"Grejs 1" je zaplenjen u noći, 4. jula, što je dovelo do tenzija sa Teheranom, koji je optužio Britaniju za gusarenje.

Dve nedelje kasnije Iranska revolucionarna garda je zaplenila brod "Stena Impero".

Iako su i Britanija i Iran hteli da razmene plovila, očekivalo se da će britanski brod biti oslobođen tek nakon što iranski bude pušten.

Iranski ambasador u Iranu Hamid Baedinedžad je rekao da SAD očajnički pokušavaju da blokiraju oslobađanje, ali da će se suočiti sa porazom.

On je tvitovao da će tanker uskoro biti pušten.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи