Kina optužuje strane sile da podstiču proteste u Hongkongu

Kina je optužila neidentifikovane strane sile da su podstakle nasilne proteste u Hongkongu, upozoravajući ih da su ti napori primećeni i da će im se na kraju vratiti "na njihovu štetu".

Kineski ambasador u Britaniji Liju Sijaoming, poručio je da je Hongkong deo Kine.

"Strane snage moraju prestati da se mešaju u poslove u Hongkongu", rekao je Sijaoming, prenosi Rojters.

Ocenjuje da neki britanski političari i dalje smatraju tu kinesku teritoriju delom svoje imperije, ali je izrazio nadu da će premijer Boris Džonson pratiti dešavanja u Hongkongu sa velikim oprezom.

Naglašava da Kina želi da se dešavanja u Hongkongu završe na miran način ali da, ako se radikalizuju protesti, postoji opasnost od terorističkih napada.

U međuvremenu, glavni opozicioni lider, koji je zatvoren zbog optužbi za učestvovanje u javnim neredima, pušten je uz kauciju, dok hongkonška vlada i dalje pokušava da uguši proteste koji su paralisali delove teritorije, uključujući i njen međunarodni aerodrom, prenosi AP.

Masovne demonstraciije protiv zakona o izručivanju, počele su u junu i kasnije su se proširile i na druge demokratske zahteve koji su im obećani 1997, kada je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

Letovi na aerodromu u Hongkongu su nastavljeni posle masovnih demonstracija proteklih dana.

Hongkonška aviokompanija "Ketaj Pacifik" saopštila je da je otkazala 272 leta, što je pogodilo 55.000 putnika. Kompanija je otpustila dva pilota zbog njihove uključenosti u demonstracije.

Pristalice pokreta još uvek planiranaju ulične proteste, ali nije jasno koji je njihov sledeći potez.

Više od 700 demonstranata uhapšeno je od početka juna. Policija i vlada obećali su da će sve "krivce" privesti pravdi i preduzeti "čak i prisilne akcije kako bi se ta lica našla pred sudom".

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2019, 08:03) - Aco [neregistrovani]

Ne vidis

ti nista.Kakva autonomija i cija autonomija????

(četvrtak, 15. avg 2019, 22:56) - Воронцов [neregistrovani]

Наравно да Кина прати све те догађаје

Тако Кина и има податке о томе ко је све умешан.

(četvrtak, 15. avg 2019, 21:06) - Žarko [neregistrovani]

Autonomija Hong Konga

Ne podržavam nasilje i sukobe s policijom, a što se tiče prodemokratskih zahtjeva demonstranti su u pravu. Hong Kong jeste dio NR Kine, ali mu je garantovana autonomija u svim oblastima, osim odbrane i spoljnih poslova. Keri Lam je pod uticajem vlasti NR Kine, koja nastoji da postepeno integriše Hong Kong u svoj nazadni politički sistem. Građani Hong Konga dobro znaju šta je sloboda i prosperitet i neće od toga odustati. Komunistička partija Kine bi, osim što progoni kritičare režima u svojoj zemlji, željela da ućutka kritičare u inostranstvu, pa ih optužuje za miješanje u unutrašnje poslove Kine.

(četvrtak, 15. avg 2019, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Sve su

Samo nepoznate nisu.

(četvrtak, 15. avg 2019, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Ustvari

Koliko znam, Kinezi su imenovali ne samo države nego i imena iz američke administracije.