Avganistan pogubniji od Iraka

Borba sa talibanima u Avganistanu, već drugi mesec za redom, pogubnija je po američke snage nego rat sa pobunjenicima u Iraku, pri čemu je na avganistanskom bojištu tokom juna ubijeno 46 vojnika, dok je na iračkom frontu stradao 31 pripadnik koalicionih snaga.

Povećani broj žrtava u Avganistanu rezultat je nove taktike talibana, koji su uspeli da se pregrupišu i pokrenu čitav niz ozbiljnih borbenih operacija od kada su, posle invazije 2001. godine, zbačeni sa vlasti, navodi se u novom izveštaju Pentagona.

Tokom maja, takođe, u Avganistanu je ubijeno nešto više vojnika koalicionih snaga nego u Iraku. Na iračkom frontu je, pre dva meseca, ubijen 21 vojnik, dok je konačni bilans žrtava u Avganistanu iznosio dve žrtve više.

Američke analitičare brine i činjenica da je jun bio najsmrtonosniji po vojnike koalicionih snaga od početka invazije na Avganistan, pri čemu su Ujedinjene nacije upozorile i na sve veći broj civilnih žrtava u toj zemlji.

Tokom juna u Avganistanu je ubijeno 28 Amerikanaca, 13 Britanaca, dva Kanađana, Poljak, Rumun i Mađar. U istom preiodu, u Iraku je poginulo 29 američkih vojnika i vojnik iz Gruzije.

Relativno nizak nivo nasilja u Iraku objašnjava se kombinacijom nekoliko faktora, uključujući i rezultate američke ofanzive protiv pobunjenika, sve jači otpor lokalnog stanovništva radikalnim islamistima, pokušajima da se oko brojnih otvorenih pitanja između šiita i sunita postignu kompromisi, te prekidu vatre koji je proglasio verski lider šiita Mokrata al Sadr.

U maju prošle godine u Iraku je ubijen 131 američki vojnik, a mesec dana kasnije 108.

Od početka rata u Iraku 2003. godine, u toj državi ubijeno je 4.113 Amerikanaca, dok se trojica vode kao nestali. Broj žrtava u Avganistanu znatno je manji jer je u toj državi poginuo 541 Amerikanac, ili ukupno 872 pripadnika koalicionih snaga.

Istovremeno, ubijeno je oko 30.000 pripadnika iračkih oružanih snaga i bezmalo 9.000 avganistanskih vojnika.

Procene o broju civilnih žrtava u Iraku procenjuju se od 100.000 do 500.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.