Italija pred vanrednim izborima, o poverenju vladi glasaće se 20. avgusta

Parlament će glasati o poverenju vladi premijera Đuzepa Kontea narednog utorka, odluka je predstavnika svih parlamentarnih stranaka u Senatu. Usvojena je uprkos protivljenju vladajuće Lige vicepremijera Matea Salvinija, partije "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija i stranke Braća Italije - oni su tražili da se glasa već danas da bi prevremeni izbori bili što pre raspisani.

Krizu na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo je ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini kada je prošle nedelje pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.

Ukoliko Konteova vlada ne dobije podršku, što se očekuje, predsednik Serđo Matarela će odlučiti da li će raspustiti parlament i raspisati izbore, ili će odrediti novog mandatara, koji bi pokušao da obezbedi većinu.

Lider desničarske Lige i vicepremijer Mateo Salvini založio se za vanredne izbore.

"Zatražićemo od Italijana da razmotre mogućnost da i dalje rukovodimo zemljom u narednih pet godina. Ne bojimo se da napustimo svoja ministarska mesta ili da ne budemo više u Senatu. Neka živi sloboda, Italija i demokratija. Zamolio bih prijatelje iz pokreta 5 Zvezda da dva, tri puta razmisle pre nego što donesu odluku', rekao je Salvini.

Predsednik Italije Serđo Matarela je jedini koji ima ingerencije da raspusti parlament, pa će, ukoliko vladi bude izglasano nepoverenja, morati da odluči da li da zakaže izbore najranije za oktobar ili da postavi novu vladu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво