Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Hongkongu

Demonstranti, koji već dva dana blokiraju međunarodni aerodrom u Hongkongu, sukobili su se sa policijom koja je suzavcem pokušala da ih rastera.

Na jednom od najprometnijih aerodroma na svetu vlada potpuni haos. Posle dvodnevne blokade terminala, policija pokušava da rastera demontrante. Postojeća situacija najmanje odgovara zarobljenim putnicima.

"Moram danas da napustim Hongkong, ali nažalost, ne mogu i to je veliki problem za moju porodicu i moj posao", kaže putnica iz Grčke.

Liderka Hongkonga upozorava da su protesti doveli do opasne situacije.

"Naše društvo je postalo nesigurno, nestabilno i nasilno. Nasilje će odvesti Hongkong na put bez povratka, ono ugrožava vladavinu zakona kao jednu od najvažnijih vrednosti našeg društva", ističe Keri Lem, liderka Hongkonga.

Ujedinjene nacije pozivaju vlasti na uzdržanost. Upozoravaju na policijsku prekomernu upotrebu sile.

"Visoki komesarijat UN za ljudska prava razmotrio je kredibilne dokaze da su snage reda upotrebile manje smrtonosno oružje na način koji je zabranjen međunarodnim normama i standardima. Pozivamo vlasti Hongkonga da odmah istraže te slučajeve i obezbede da se snage reda ponašaju u skladu sa zakonom", naveo je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

Policija ima svoje objašnjenje. "Nadam se da javnost shvata da policija koristi silu samo kao sredstvo za suzbijanje nasilja i to uvek radimo uzdržano", kaže Ce Čun Čung, policija Hongkonga.

Zdravstveni radnici koji su danas protestovali ispred bolnica nemaju razumevanje za postupke policije.

"Želimo da obranimo našu slobodu i slobodu drugih. Viđali smo poslednjih meseci da je policija dolazila u bolnice da hapsi povređene, što ugrožava poverenje ljudi u bolnice i medicinsko osoblje", naglašava Alfred Luk, zdravstveni radnik.

U Šenženu, samo 25 kilometara od Hongkonga, kineska vojska i obaveštajne agencije počele su veliku vojnu vežbu. Peking tvrdi da to nema veze sa uličnim neredima.

broj komentara 0 pošalji komentar