Rosatom: Razvićemo oružje i tako odati počast poginulima

Aleksej Lihačov, direktor ruske državne korporacije Rosatom, čija su petorica inženjera poginula tokom testiranja novog raketnog motora, rekao je da će Rosatom uspeti da završi razvoj novih modela oružja kako bi im na najbolji način odao počast.

Aleksej Lihačov je tokom pogrebne ceremonije poginulim inženjerima u gradu Sarovu rekao da su oni bili "pravi heroji".

"Bili su ponos naše zemlje. Naš dalji rad na novim oružjima koji ćemo sigurno završiti, biće najbolje odavanje počasti za njih", rekao je Lihačov, prenele su agencije.

Više hiljada ljudi prisustvovalo je u ponedeljak u ruskom gradu Sarovu sahrani petorice nuklearnih inženjera ruske državne korporacije Rosatom, poginulih u četvrtak tokom testa novog raketnog motora.

Zastave su danas bile spuštene na pola koplja u Sarovu, gde se nalazi najveći ruski centar za ispitivanje nuklearnog oružja, na oko 370 kilometara istočno od Moskve.

Do požara i eksplozije u nuklearnom postrojenju Rosatoma došlo je tokom raketnog testiranja na platformi u moru, saopštila je ranije pres služba Rosatoma.

"Raketne probe su izvedene na platformi u moru. Po završetku proba zapalilo se raketno gorivo, a zatim je došlo i do eksplozije", navela je pres služba u saopštenju, a preneo Tas.

Direktor Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka Leonid Boljšov izjavio je u nedelju da, prema podacima sistema za praćenje radijacije, nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo posle incidenta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. avg 2019, 08:00) - anonymous [neregistrovani]

Nesrece se desavaju

Oruzije nikom srecu donelo nije.

Ali takva je ljudska priroda
...ratovi
.stradanja..ubijanje miliona je sastavni deo covjeka i njegove "duhovnosti"....bio on musliman hindus katolik ili pravoslavac....nema tu razlike

(utorak, 13. avg 2019, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

heroji

veliki gubitak za porodice i celu Rusiju. Verujem da će Rusija kao dostojanstvena država preuzeti brigu o njihovoj deci a u radu nadoknaditi gubitak i završiti ono šta su oni započeli . Slava herojima