Kristin Asanž: Sina mi ubijaju sporo i okrutno

Majka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (48) Kristin Asanž izjavila je da vlade Velike Britanije i SAD "ubijaju" njenog sina, zbog razotkrivanja zločina i korupcije.

"Mog sina Džulijana Asanža polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva koje otkriva ratne zločine i korupciju", napisala je Kristin Asanž na svom Tviter nalogu.

Ispod te objave ona je dodala objavu "Vikiliksa", odnosno izveštaj izvestioca UN za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid "kolektivnog progona" Asanža.

Izvestilac navodi da nikada za 20 godina rada nije video da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo, bez imalo poštovanja prema dostojanstvu čoveka i vladavini prava.

Osnivač "Vikiliksa" trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, nakon što je posle skoro sedam godina uhapšen u Ambasadi Ekvadora u tom gradu.

Svi koji su ga posećivali rekli su da mu je zdravstveno stanje loše, prenosi Raša tudej navodeći da ga je prošle nedelje posetio novinar Džon Pildžer koji je rekao da se njegovo stanje pogoršava i da ga tretiraju gore od ubice.

Trenutno, Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. avg 2019, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Spasimo Asanza

HEROJA PLANETE

(ponedeljak, 12. avg 2019, 11:50) - dragomir [neregistrovani]

Eee... gospodjo Asanz

Sve napredne glave nekom smetaju. Galilea Galileja su pljuvali na ulici i osudjivali samo zato sto je tvrdio da je zemlja okrugla. Oni koji iznose istine imaju neprijatelje tzv. demokrata. Bio to Milosevic, Asanz ili neko drugi. To je samo dokaz da demokratija koja je samo vanjska fasada zapada u stvarnosti uopste ne postoji.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

Ово што Асанжу раде "демократе" није ни једна цивилижација ником радила.

...Али ово је демократија која не дозвољава да се истина чује и види.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

asanz

sada zele da pokazu svima kako ce proci svako ko se drzne da pise o njima.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Šta je strašnije?

Ne znam šta je strašnije - tortura kojoj je Asanž izložen zbog objavljivanja neprijatnih istina o moćnicima ili što ostatak sveta bespomoćno posmatra gušenje i ubijanje prava na slobodu govora.
Ovo je prvi komentar na globalni pritisak koji oseća svaka zemlja i pojedinac lokalno.
#stidimse

(ponedeljak, 12. avg 2019, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

Разоткривање

Можда је мислио да у "демократском" свету не сме да постоје злочини и убијање цивила и да се откривање тога не "кажњава" па се залетео. Требало је да зна шта ће да му се деси па да оде негде где може да живи, овако је само показао да се то не сме.