Zaharova: Svi umešani u zločine na KiM da odgovaraju bez obzira na funkcije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je na redovnom brifingu da svi umešani u zločine na Kosovu treba da budu izvedeni pred lice pravde i dobiju zasluženu kaznu, bez obzira na funkcije koje danas imaju.

Zaharova je istakla da do danas nema nikakvih rezultata Specijalnog suda za ratne zločine koji su izvršili pripadnici OVK.

"Nijedna optužnica protiv lica koja su odgovorna za kidnapovanje i ubistvo ljudi s ciljem vađenja i prodaje njihovih organa na crnom tržištu za sada nije podignuta. Kako je tako nešto moguće imajući u vidu potencijal zapadne moći", upitala je Zaharova na konferenciji za novinare.

Kako je rekla, u kontekstu turbulentne untrašnjepolitičke situacije u kosovskoj "kvazidržavi", Ministarstvo skreće pažnju na odsustvo bilo kakvih konkretnih rezultata do današnjeg dana suda forimiranog 2017. pod pokroviteljstvom EU.

Navela je da svi koji su umešani u te zločine, kao što je i trgovina ljudskim organima, o čemu svedoči izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija iz 2010., moraju biti izvedeni pred lice pravde i zasluženo kažnjeni - nezavisno od njihovih funkcija koje danas obavljaju.

"Moksva pozdravlja poteze Beograda u vezi sa istinom o bombardovanju"

"Pozdravljamo korake srpskih parlamentaraca koji iznose istinu o tragičnim događajima u Jugoslaviji u vreme agresije NATO-a protiv te zemlje u proleće 1999. godine, pod izmišljenim izgovorom", rekla je Zaharova.

Kako je ocenila, napadi NATO-a na bivšu Jugoslaviju nisu bili samo nezakonit čin, već su prerasli u tempiranu bombu.

"Kao rezultat korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, tlo i voda u mnogim područjima su kontaminirani", navela je Zaharova na konferenciji za novinare i dodala da je to dovelo do pojavljivanja raka čak i među decom.

Zaharova je dodala da je NATO značajno prikrio izveštaj o količini osiromašenog uranijuma koju je koristio 1999. godine tokom bombardovanja bivše Jugoslavije.

Rekla je da izveštaj iz Srbije u kome se analiziraju događaji iz 1999. godine, pokazuje da je količina osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja značajno potcenjena, i to najmanje 20 puta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи