Demonstranti u Hongokongu dočekuju turiste: Došli ste u slomljeni grad

Demonstranti u Hongkongu ušli su u zonu dolazaka na aerodromu, gde posetiocima dele flajere i ističu transparente na desetak jezika. Cilj je da turiste, uoči protesta planiranih za vikend širom grada, upoznaju sa situacijom u tom gradu i svojim zahtevima.

Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi u crnim majicama delilo je letke sa crtežima koji opisuju dvomesečne proteste — demonstracije, koje su dovele do najveće krize u tom gradu od kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine, prenosi Rojters.

"Molimo vas da nam oprostite Neočekivani Hongkong", piše na flajerima. 

"Došli ste u slomljen, razrušen grad, a ne u onaj koji ste zamišljali. Ipak, mi se borimo za ovaj Hongkong", jedna je od poruka.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je ranije tokom dana da će samo putnicima koji odlaze i koji imaju pasoše biti dozvoljeno da uđu na terminal, nakon što su demonstranti najavili trodnevni protest, kako bi ukazali na situaciju turistima koji dolaze u taj grad.

Hongkong je pokušao da uveri posetioce da je grad koji je 1997. godine vraćen pod kinesku vlast bezbedan, nakon što je nekoliko zemalja izdalo upozorenje o bezbedosti u vezi sa protestima. 

Neimenovani potrparol vlade naveo je u imejlu da su nedavne blokade puteva i sukobi policije i demonstranata bili neugodni, ali da su se dešavali na ograničenim područjima.

Zvaničnici u Hongkongu potvrdili su da je komandant policije koji je nadgledao prodemokratske proteste u Hongkongu 2014. godine ponovo pozvan da pomogne u rešavanju trenutne situacije u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Rojters.

U Hongkongu već dva meseca traju masovni ulični protesti, prvobitno protiv zakona o ekstradiciji, a zatim protiv policijskog nasilja. 

Poslednjih dana demonstranti zahtevaju veća demokratska prava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво