Demonstranti u Hongokongu dočekuju turiste: Došli ste u slomljeni grad

Demonstranti u Hongkongu ušli su u zonu dolazaka na aerodromu, gde posetiocima dele flajere i ističu transparente na desetak jezika. Cilj je da turiste, uoči protesta planiranih za vikend širom grada, upoznaju sa situacijom u tom gradu i svojim zahtevima.

Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi u crnim majicama delilo je letke sa crtežima koji opisuju dvomesečne proteste — demonstracije, koje su dovele do najveće krize u tom gradu od kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine, prenosi Rojters.

"Molimo vas da nam oprostite Neočekivani Hongkong", piše na flajerima. 

"Došli ste u slomljen, razrušen grad, a ne u onaj koji ste zamišljali. Ipak, mi se borimo za ovaj Hongkong", jedna je od poruka.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je ranije tokom dana da će samo putnicima koji odlaze i koji imaju pasoše biti dozvoljeno da uđu na terminal, nakon što su demonstranti najavili trodnevni protest, kako bi ukazali na situaciju turistima koji dolaze u taj grad.

Hongkong je pokušao da uveri posetioce da je grad koji je 1997. godine vraćen pod kinesku vlast bezbedan, nakon što je nekoliko zemalja izdalo upozorenje o bezbedosti u vezi sa protestima. 

Neimenovani potrparol vlade naveo je u imejlu da su nedavne blokade puteva i sukobi policije i demonstranata bili neugodni, ali da su se dešavali na ograničenim područjima.

Zvaničnici u Hongkongu potvrdili su da je komandant policije koji je nadgledao prodemokratske proteste u Hongkongu 2014. godine ponovo pozvan da pomogne u rešavanju trenutne situacije u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Rojters.

U Hongkongu već dva meseca traju masovni ulični protesti, prvobitno protiv zakona o ekstradiciji, a zatim protiv policijskog nasilja. 

Poslednjih dana demonstranti zahtevaju veća demokratska prava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. avg 2019, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Valjda su ga '97 predali...

Al to ne znači da su se uopšte pomirili sa tim da su ga izgubili. Ni oni, ni njihovi "partneri", ni razne grupe interesa koje su se tamo stvorile tokom godina engleske okupacije. A demonstracije su tome dokaz.