Na današnji dan "debeljko" je razorio Nagasaki

U Nagasakiju je obeležena 74. godišnjica od kada su Sjedinjene Američke Države bacile atomsku bombu na taj japanski grad.

Gradonačelnik Nagasakija Tomišisa Taue pozvao je na komemorativnoj svečanosti vladu Japana da hitno potpiše sporazum Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuje nuklearno oružje.

"Japan mora da potpiše i ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja što pre je moguće, kao jedina zemlja na svetu koja je iskusila razaranje izazvano njegovom primenom", naveo je Taue u godišnjoj deklaraciji.

On je i na prethodnim komemoracijama pozivao vladu da potpiše Sporazum, ali je ove godine njegov apel bio jači i direktniji, prenosi agencija Kjodo.

Sporazum su u julu 2017. godine usvojile 122 članice UN, ali on još nije stupio na snagu jer ga nije ratifikovalo 50 zemalja, a Japan je među zemljama koje odbijaju da ga potpišu.

Premijer Šinzo Abe rekao je na svečanosti da će Japan nastaviti da se trudi da bude most između nuklearnih sila i zemalja koje ne poseduju nuklearno oružje i da stvori svet bez nuklearnog oružja. Međutim, nije spomenuo sporazum o zabrani nuklearnog oružja, navodi Kjodo.

Svečanosti u Parku mira u Nagasakiju danas su prisustvovali predstavnici 70 zemalja, uključujući svih pet nuklearnih sila, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Minut ćutanja je održan u 11.02 po lokalnom vremenu, tačno u vreme kada je 9. avgusta 1945. godine atomska bomba pod šifrovanim nazivom "debeljko" eksplodirala nad Nagasakijem, tri dana nakon što su SAD bacile prvu atomsku bombu na Hirošimu.

Procenjuje se da su 74.000 ljudi umrle od posledica bombardovanja do kraja 1945. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи