Tramp u El Pasu i Dejtonu posle masovnih ubistava

Američki predsednik Donald Tramp posetio je El Paso u Teksasu i Dejton u Ohaju, gde je proteklog vikenda u napadima ubijena 31 osoba, a na desetine ranjeno. Američki predsednik je odbacio kritike da njegova retorika podstiče nasilje i podele.

Predsednik i prva dama Melanija Tramp odleteli su za El Paso, nakon što su posetili bolnicu u Dejtonu, gde je smeštena većina ranjenih u napadu koji se dogodio u nedelju.

Predstavnica za štampu Bele kuće Stefani Grišam rekla je da je Tramp ranjenima u bolnici poručio "da je sa njima".

Ispred bolnice se, kako javlja AP, okupilo najmanje 200 demonstranata, koji smatraju da Trampova zapaljiva retorika ima udela u jačanju političkih i rasnih tenzija u SAD.

Demonstranti su pozvali Trampa i da hitno preduzme mere za jačanje kontrole naoružavanja američkih građana, dok su pojedini učesnici protesta poručili da Tramp uopšte nije dobrodošao u njihovom gradu, javlja AP.

Asošijejted pres navodi da su se ispred bolnice okupile i Trampove pristalice. 

Tramp je uoči današnje posete Dejtonu u Ohaju i El Pasu u Teksasu, gde je proteklog vikenda u napadima ubijena 31 osoba, odbacio kritike da njegova retorika podstiče nasilje i podele. Čelnici Dejtona razočarni Trampovim izjavama, iz El Pasa mu poručuju da nije dobrodošao.

Donald Tramp smatra da njegova retorika ujedinjuje ljude, prenosi Glas Amerike.

Pooštriti bezbednosnu proveru kupaca 

Tramp je rekao da želi da pooštri bezbednosnu proveru kupaca oružja posle masovnih ubistava u Dejtonu i El Pasu, ali i dodao da nema političke volje da se usvoji zakon o zabrani automatskog oružja.

Američki predsednik je naveo da želi da osigura da mentalno obolele osobe nemaju pristup oružju.

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da će Trampove posete Dejtonu i El Pasu biti slične prethodnima, uključujući i Parklend na Floridi i Las Vegas, kada je sa prvom damom Melanijom Tramp razgovarao sa porodicama žrtava, preživelima i pripadnicima hitnih službi.

Međutim, zbog Trampove često zapaljive anti-imigracione retorike, pojedini se pitaju da li predsednik uopšte ima pravo da poseti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika hispanska populacija, navodi Glas Amerike.

Gradonačelnica Dejtona Nen Vejli, koja je iz Demokratske strane, saopštila je da će Trampu poželeti dobrodošlicu u taj grad, iako je razočarana njegovim izjavama posle masovnog ubistva.

U El Pasu, pojedini stanovnici i članovi gradske skupštine iz Demokratske stranke, saopštili su da predsednik nije dobrodošao.

Predsednički kandidat Beto O'Rurk optužuje Trampa 

Jedan od demokratskih predsedničkih kandidata, Beto O'Rurk, koji je u Predstavničkom domu nekada zastupao El Paso, rekao je da je Trampova retorika dovela do masakra u tom gradu, i pozvao Trampa da odustane od planirane posete gradu.

Tramp je na O'Rurkovu izjavu odgovorio oštrim napadom na Tviteru, gde mu je poručio da ćuti i poštuje žrtve i policiju.

Gradonačelnik El Pasa Di Margo rekao je da će poželeti dobrodošlicu Trampu.

"On je predsednik Sjedinjenih Država i zbog toga ću ispuniti svoju dužnost kao gradonačelnik, sastati se s njim i razgovarati o potrebama naše zajednice", naveo je Margo.

U međuvremenu, republikanci su pod sve većim pritiskom da u Senatu usvoje zakonski predlog, prethodno odobren u Predstavničkom domu, koji predviđa bezbednosne provere svih kupaca oružja, uključujući i na internetu i sajmovima oružja.

Tramp je u govoru u ponedeljak naveo niz razloga za masakre, među kojima su mentalna oboljenja i nasilne video igrice, ali je ignorisao problem lakog pristupa oružju u SAD, naročito automatskom.

Napadač iz Dejtona, 24-godišnji Konor Bets je za 30 sekundi ispalio 41 metak, ubio devetoro, a ranio 27 osoba. U El Pasu, napadač je ubio 22 osobe i ranio 24.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи