Aeronautički inženjer šef diplomatije EU – profil Žozepa Borela

Iako je avgust mesec kolektivnih godišnjih odmora u Evropskoj uniji, u toku su imenovanja za čelne funkcije te organizacije. Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednosne poslove postao je španski ministar spoljnih poslova. Ko je Žozep Borel Fonteljes?

Žozep Borel Fonteljes rođen je 1947. godine u selu La Poble de Segur u Kataloniji, u Španiji. Aeronautički inženjer je, doktor ekonomskih nauka i profesor matematike.

Član je Socijalističke partije Španije od 1970. Bio je ministar rada i saobraćaja u vladi Felipa Gonzalesa.

Ima iskustva u radu evropskih institucija, bio je evroposlanik, zatim i predsednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007. kada ga je zamenio Hans Gert Petering.

Prošle godine izabran je za ministra spoljnih poslova u vladi premijera Pedra Sančeza.

Evropski savet imenovao ga je na funkciju Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosne poslove – odnosno ministra spoljnih poslova Unije, funkcija koja je uvedene Sporazumom iz Lisabona 2009.

U skladu sa tom ulogom predstavlja Uniju na međunarodnom nivou i kordinira rad zajedničke spoljne i bezbednosno-odbrambene politike.

Njegov izbor treba da potvrdi Evropski parlament, istovremeno sa svim članovima Evropske komisije, a na dužnost bi trebalo da stupe 1. novembra.

Veliki jr pristalica Evropske unije i kritičar secesionističkog pokreta Katalonije. 

Od prošle godine je u drugom braku. Ove godine stekao je državljanstvo Argentine u znak sećanja na oca koji je odrastao u ovoj latinoameričkoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво