Kineski odgovor Trampu: Glupo i iracionalno

Američka odluka da podigne tenzije u trgovini sa Kinom je "glupa" i predstavlja poruku da se Sjedinjenim Američkim Državama ne može verovati. Peking najavio kontramere posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da uvede dodatnu taksu od 10 odsto na kineske proizvode vredne 300 milijardi dolara.

Kineske kompanije obustavile su kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda i moguće su nove kontramere, piše Pipls dejli Čajna, navodeći da je suspenzija nabavke iz SAD "racionalan odgovor na iracionalnu odluku SAD".

Uvodnik ovog lista suštinski predstavlja odgovor na odluku Donalda Trampa da, dan posle neuspešnih pregovora SAD i Kine u Šangaju, od 1. septembra uvede dodatnu taksu od deset odsto na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode. Na snazi ostaju i takse od 25 odsto na kineske proizvode vredne 250 milijardi dolara.

"Kina je mnogo puta rekla da ne želi bitku, ali da se ne plaši, te da će se boriti ukoliko to bude neophodno", navodi kineski dnevnik.

Trampova odluka predstavljala je prilično iznenađenje pošto su obe strane pre desetak dana okončanu rundu pregovora u Šangaju ocenile kao konstruktivnu i najavile nastavak razgovora za septembar.

"Mislili smo da smo sklopili sporazum sa Kinom pre tri meseca, ali nažalost, Kina je odlučila da ponovo pregovara o sporazumu pre nego što bude potpisan. Nedavno, Kina je pristala da kupi poljoprivredne proizvode iz SAD, ali to nisu učinili", napisao je Tramp na Tviteru.

Pipls dejli Čajna piše da je Peking bio "iskren u namerama da se razlike među stranama prevaziđu", nabrajajući da je Peking u julu kupio 2,27 miliona tona soje u SAD, da se još dva miliona toma očekuje u avgustu, kao i da je za septembar planirana nabavka 300.000 tona američke soje.

Suspenzija uvoza soje iz SAD košta američke farmere milijarde dolara i predstavlja "fer odgovor kakav su SAD morale da očekuju".

"Crni oblak se još jednom nadvio nad kinesko-američke odnose. Za ovo zamešataljstvo kriva je američka strana i sada je lopta na njihovoj strani terena. Mogu nastaviti borbu sa Kinom ili nastaviti pregovore o trgovini zasnovane na jednakosti i obostranom poštovanju", navodi kineski dnevnik.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво