Kašmir – "crna tačka" južne Azije

Vanredno stanje proglašeno je u indijskom delu države Džamu i Kašmir – nakon što je Nju Delhi odlučio da području pod svojom kontrolom ukine autonomiju. Pakistan je najavio diplomatsku borbu, optuživši Indiju za kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija. Indija i Pakistan su zbog Kašmira ratovali tri puta.

Vlasti u pakistanskom delu Kašmira upozorile su na rizik od izbijanja rata između dve nuklearne sile, koje su se od 1947. godine tri puta sukobile oko statusa Kašmira. Svetska organizacija je obe strane pozvala na uzdržanost.

U poslednje tri decenije nasilje u državi Džamu i Kašmir – odnelo je 47.000 života. Sada ponovo preti da eskalira, jer je Nju Delhi ukinuo autonomiju indijskom delu Kašmira sa većinskim muslimanskim stanovništvom, kako bi ga pripojio hinduističkoj Indiji.

Odluka je doneta predsedničkim ukazom o ukidanju člana 370, ustavne odredbe koja garantuje specijalni status Kašmira dogovorene pre više decenija.

U tom regionu u prekidu su internet i telefonske veze, a pojedini lokalni političari završili su u kućnom pritvoru. Opozicija tvrdi da je reč o prevratu.

Pakistan, koji kontroliše trećinu Kašmira, tvrdi da je reč o okupaciji i najavljuje diplomatsku borbu.

"Ako Indija napravi pogrešan korak, pakistanska vojska će se boriti protiv nje. Indija će platiti za ono što radi Kašmiru poslednje 72 godine", ističe Radža Faruk Haider, premijer pakistanskog dela Kašmira.

Pakistanski predsednik Arif Alvi sazvao je za danas hitnu sednicu parlamenta.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napada ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu. Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustilo je region u panici.

Kašmir se nalazi na zapadnom delu Himalajskog masiva i na 1.700 metara nadmorske visine, u graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Tako je i podeljen, ali zbog nepriznavanja, ostao je sporna oblast.

Nakon sticanja nezavisnosti Indije 1947. godine, pod pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori i Pakistan, a pojedinim poluautonomnim oblastima ostavljeno je da same odluče o svojoj sudbini.

Kašmir je bio kneževina sa većinskim muslimanskim stanovništvom, čiji je vladar bio hinduista. Kada su severnu granicu Kašmira prešla naoružana muslimanska plemena, za maharadžu je to bila invazija i pozvao je Indiju u pomoć. Ubrzo je potpisan dokument o priključenju Kašmira Indiji, a indijska vojska je došla na teritoriju Kašmira.

Pakistan je protestovao protiv toga i do danas nije priznao Kašmir za deo Indije. Naredne, 1948. godine, ustanovljena je linija prekida vatre koja je podelila Kašmir na severnu pakistansku i južnu indijsku polovinu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво