Indija ukida autonomiju Kašmira, Pakistan odbacuje odluku

Predsedničkim ukazom Indija ukida član 370, ustavnu odredbu koja garantuje specijalni status Kašmira dogovorenu pre više decenija kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region. Pakistan odbacuje tu odluku i tvrdi da Indija time krši rezoluciju UN.

Ministar unutrašnjih poslova Indije Amit Šah rekao je parlamentu da će federalna vlada ukinuti specijalni status Kašmiru koji mu, između ostalog, omogućava sopstvene zakone, prenosi Rojters.

Odluka je doneta predsedničkim ukazom o ukidanju člana 370, koji "stupa odmah na snagu". 

"Ceo ustav biće primenljiv na Džamu i Kašmir državu", rekao je Šah.

Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečilo da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu.

Trenutno Džamu i Kašmir se sastoje iz tri regiona: hinduistički Džamu, muslimanski Kašmir i budistički Lakah.

Bivši premijer Kašmira Mehbuba Mufti naveo je na Tviteru da je odluka "nelegalna i neustavna".

"Danas je najcrnji dan u indijskoj demokratiji", napisao je Mufti.

Oglasio se ministar spoljnih poslova Pakistana šah Mahmud Kureši, koji je rekao da ukidanje specijalnog statusa Kašmira krši rezoluciju UN.

Predsednik pakistanskog dela Kašmira Sardar Masud Kan takođe je odbacio indijsku odluku i upozorio da bi Indija "mogla da uđe u rat" sa Pakistanom u takvoj situaciji. 

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napada ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

Počele restrikcije i suspendovanje posebnih prava

Telefonske veze i internet suspendovani su u indijskom delu Kašmira, a državni lideri su stavljeni u kućni pritvor, što je povećalo zabrinutost da bi indijski premijer Narendra Modi mogao da smanji posebna prava koja uživaju stanovnici tog nemirnog regiona, prenosi Rojters.

Indijske vlasti u Kašmiru su saopštile i da uvode restrikcije za javne pokrete i zatvaraju sve obrazovne ustanove u glavnom gradu Sringaru.

Savezna vlada u Nju Delhiju nije se oglasila o restrikcijama, ali je za danas zakazan sastanak na kojem će razmotriti situaciju.

Regionalni lideri u Kašmiru ranije su izrazili bojazan da bi Modijeva vlada mogla da povuče posebna prava dogovorena sa državom pre više decenija.

Ona uključuju i amandman na Ustav Indije, koji zabranjuje ljudima koji dolaze izvan države da u njoj kupuju nekretnine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара