Trampov šangajski gambit, nove takse na kineske proizvode

Američki predsednik Donald Tramp objavio je, dan posle neuspešnih pregovora SAD i Kine u Šangaju, da će od 1. septembra uvesti dodatnu taksu od deset odsto na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode. Na snazi ostaju i takse od 25 odsto na kineske proizvode vredne 250 milijardi dolara.

Trgovinski rat Amerike i Kine dodatno je zakomplikovan u četvrtak uveče pošto je američki predsednik Donald Tramp odlučio da 300 milijardi vredne kineske proizvode oporezuje sa dodatnih deset odsto nameta, navodeći da Peking nije ispunio ranije dogovore.

Trampova odluka predstavlja prilično iznenađenje pošto su obe strane u sredu okončanu rundu pregovora u Šangaju ocenile kao konstruktivne i najavile nastavak razgovora za septembar.

"Mislili smo da smo sklopili sporazum sa Kinom pre tri meseca, ali nažalost, Kina je odlučila da ponovo pregovara o sporazumu pre nego što bude potpisan. Nedavno, Kina je pristala da kupi poljoprivredne proizvode iz SAD ali to nisu učinili", napisao je Tramp na Tviteru.

Najavljujući nove takse na kineske proizvode, Tramp je naveo da se raduje nastavku pregovora i postizanju sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma.

"Osećam da će budućnost dve zemlje biti blistava", napisao je Tramp.

Kina još nije reagovala na nove američke namete, ali je Peking još ranije najavio seriju recipročnih mera ukoliko Vašington ne odustane od dodatnog oporezivanja kineskih proizvoda namenjenih tržištu SAD.

U sredu održan susret američkih i kineskih pregovarača u Šangaju bio je prvi sastanak dve strane pošto su pregovori prekinuti pre gotovo tri meseca, uz međusobne optužbe Pekinga i Vašingtona oko krivice za takav razvoj situacije.

Umesto dogovora, koji ekonomisti ionako nisu očekivali, čini se da su dve strane ostale ušančene i spremne za dug ekonomski sukob.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи