Holandija bez burki u javnim zgradama i saobraćaju

Prema zakonu koji je stupio na snagu u Holandiji, zabranjeno je nositi odeću koja prekriva lice, poput burke i nikaba, u javnom saobraćaju, zgradama vlade, zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Holandija, koja se dugo smatrala bastionom tolerancije i verskih sloboda, poslednja je u nizu evropskih zemalja koje su uvele takvu zabranu, prenosi AP.

Pre nje, to su učinile Francuska, Nemačka, Belgija, Austrija i Danska.

Muslimanske i grupe za ljudska prava usprotivile su se zakonu čiji je zvaničan naziv "delimična zabrana odeće koja prekriva lice".

Islamska politička partija iz Roterdama najavila je da će platiti kaznu od 150 evra za svakoga koga uhvate da je prekršio zakon.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 01. avg 2019, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

Pa tako je

Dokle da mora čovek u sopstvenoj kući potuđim pravilima da igra radi nekih jednostavno nerealnih "principa". Hoćete svoja pravila, pa onda idite kod sebe kući i pravite kakva god pravila hoćete. Pa nije sad ceo svet stigao da igra kako mu vi diktirate.

(četvrtak, 01. avg 2019, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

Tako i treba!

Mi kod njih moramo da postujemo njihov nacin a oni kod nas ne moraju sa njihovim simbolima religije,nek postuju nasu i bice postovani kao mi kod njih.