Džonsonova politika o Bregzitu neprihvatljiva za EU

Najviši evropski zvaničnici odbacili su politiku Bregzita britanskog premijera Borisa Džonsona, nakon njegovog obračanja u parlamentu.

Džonson je rekao da je posvećen ukidanju "bekstopa" (dogovorenog zaštitnog mehanizma koji bi značio da Severna Irska ostaje u carinskoj uniji sa Britanijom ako se ne pronađu druga rešenja), koji je dugo bio predmet sukoba u pregovorima.

S druge strane, glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije poručio je da je ukidanje garancije "bekstopa" neprihvatljivo, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je telefonom razgovarao sa Džonsonom, ponovio je da je stav EU da je sporazum o izlasku Britanije iz bloka, koji je već ispregovaran, najbolji mogući, ali je poručio da će Komisija biti na raspolaganju Londonu narednih nedelja, ako on poželi da razgovara.

Takozvani "bekstop" je ključni deo pregovora, koji je ispregovarala vlada Tereze Mej, a kojim se određuje šta će biti sa granicom između Severne Irske i Republike Irske.

Reč je o poslednjem sredstvu kojim se garantuje granica bez trzavica, ako se bolje rešenje ne osmisli na vreme, time što će se zadržati bliski odnosi između Britanije i EU dok se takvo rešenje ne pronađe.

Obraćajuči se poslanicima u donjem domu parlamenta, po prvi put od stupanja na dužnost, Džonson je izneo svoj stav o Bregzitu, koji je obećao da će sprovesti do 31. oktobra.

"Nijedna zemlja koja ceni svoju nezavisnost, i svoje samopoštovanje, ne bi mogla da se saglasi sa sporazumom, kojim se odbacuje naša ekonomska nezavisnost i samouprava, kao što to čini ovaj bekstop", rekao je Džonson.

Britanski premijer je dodao da je posvećen tome da se "otarasi" bekstopa, za koji je rekao da je "razdoran" i "antidemokratski".

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 26. jul 2019, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

@Ko ce gde da ide?

Углавном се слажем са Вама али бих додао пар ствари.
Протестанти у Северној Ирској (који су блага већина) нису домицилни Ирци који су прешли у протестантизам него Шкотски протестанти насељени од стране Енглеске када је Ирска окупирана пре једно 900 година.
Ти протестанти се уствари више ослањају на Енглеску имајући у виду да је Шкотска такође дубоко подељена по верској основи између протестаната (блага већина) и католика, довољно је погледати утакмице Глазгов Ренџерса (протестанти) и Селтика (католици) који се мрзе из дна душе, Ренџерсови навијачи увек носе Унион Џек затаве да би показали лојалност круни, због тог разлога нема шансе ни Шкотска да се одвоји. Не тако давно имали су референдум по том питању.

(petak, 26. jul 2019, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

za nauk

Stalno pričati o posvećenosti ulasku u EU, uzimati para koliko daju i bežati ko "đavo od krsta" od punopravnog članstva.

(petak, 26. jul 2019, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

licemerje

Mene interesuje kako može Severna Irska da ostane u EU kada je primljena

(petak, 26. jul 2019, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Ko ce gde da ide?

Ako Severna Irska negde bude isla (a jos cemo videti kako ce se ovo zavrsiti), ici ce sa Skotskom.Severna Irska je protestantska i kolonizovana protestantima iz Skotske.Da se ujedini sa Irskom nema sanse, a ako Skotska bude "odlazila" iz Britanije da bi "ostala" u EU, Severna Irska ce sa njom.Severnu Irsku i Englesku prakticno nista ne spaja (osim cinjenice da je jednom davno Engleska osvojila Irsku), ali se zato Severna Irska i ekonomski i civilizacijski i geografski ledjima oslanja na Skotsku, a licem gleda u svoje katolicke neprijatelje.Meka granica sa Irskom Engleskoj ekonomski nista ne treba, vec treba Irskoj, ciji radnici dnevno migriraju na sever da bi tamo radili.Ali ukidanje meke granice bice bezbednosni problem, jer ce potpaliti ratobornost katolicke manjine na severu i mozda obnoviti ciklus terorizma, koji je tako srecno prekinut evro-integracijama.Ali zato skotsko-severnoirska integracija opet menja stvar, u slucaju da Skotska "odlazi da bi ostala".

(petak, 26. jul 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

@Ode Severna Irska

A gde ode?

(petak, 26. jul 2019, 07:37) - DAN [neregistrovani]

Ode Severna Irska

Znači, ode Severna Irska !