Kraljica pozvala Džonsona da formira vladu

Lider konzervativaca Boris Džonson se u Bakingemskoj palati sastao sa kraljicom Elizabetom Drugom. Prema proceduri, ona ga je pozvala da formira vladu, što je on i prihvatio.

Dojučerašnja premijerka Tereza Mej je napustila Dauning strit 10, dok je njen naslednik u skladu da tradicijom otišao u Bakingemski palatu.

Tokom ceremonije poznate kao "rukoljub" kraljica Elizabeta Druga je pozovala Džonsona da stane na čelo vlade. On je prihvatio poziv kraljice.

Nakon toga, napustio je Bakingemsku palatu i uputio se u Dauning strit, odakle će se obratiti naciji.

Toni Bler, nekadašnji britanski premijer, objasnio je da rukoljub ne znači bukvalno da će Džonson poljubiti kraljičinu ruku, već da će je ovlaš dodirnuti usnama. Dovoljno je i rukovanje, kaže Toni Bler.

Demonstranti iz Grinpisa pokušali su da blokiraju široku ceremonijalnu aveniju koja vodi u Bakingemsku palatu, dok je novi britanski premijer Boris Džonson dolazio na sastanak sa kraljicom.

Grupa sačinjena uglavnom od demonstrantkinja, obučenih u crveno, držale su se za ruke, dok su druge razvile transparent na kome je pisalo "Klimatska uzbuna" pokušavajući da prepreče prolaz automobila u policijskoj pratnji.

Čestitke svetskih lidera 

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je novom britanskom premijeru na imenovanju i poželeo mu uspeh u novoj ulozi, saopštio je Kremlj, prenosi Rojters.

Čestitku Džonsonu uputila je i nemačka kancelarka Angela Merkel i poželela dobru saradnju između dve zemlje.

"Veze između naših zemalja izdvajaju su po dubokom prijateljstvu i tesnom partnerstvu. Povezani smo ličnim vezama između ljudi, ekonomskim odnosima između kompanija, našim zajedničkim angažmanom za međunarodno uređenje zasnovanom na pravilima i našim zajedničkim evropskim nasleđem", navodi se u čestitki Merkelove koja je objavljena na Tviteru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво