Boris Džonson – povratnik u britansku vladu

Boris Džonson, novi lider Konzervativne partije i vlade Velike Britanije, poznat je po tome što je bio gradonačelnik Londona, vodeća ličnost referendumske kampanje koja je podržavala Bregzit, kao i šef britanske diplomatije.

Boris Džonson je član Donjeg doma Britanskog parlamenta i bivši novinar, piše magazin Tajm. Sin britanskog političara Stenlija Džonsona, Boris je rođen 1964. godine i može da prati svoju porodičnu liniju do kralja Džordža II, koji je vladao Britanijom u 18. veku.

Školovan je na "Itonu", najprestižnijoj privatnoj školi u Velikoj Britaniji, a pohađao je i "Oksford", gde je mu je prijatelj bio Dejvid Kameron, koji će kasnije postati britanski premijer.

Džonson je počeo svoj profesionalni život ne kao političar, već kao novinar Tajmsa. U redakciji je razvio razumevanje britanskog biračkog tela.

Međutim, otpušten je sa svog prvog radnog mesta pošto je izmislio citat, piše Tajm. Potom, zaposlio se u Dejli telegrafu, gde je glavni urednik bio Maks Hejstings, njegov prijatelj sa Okforda.

Kada je postao dopisnik iz Brisela, Džonsonovi izveštaji bili su značajni za povećanje antievropskog raspoloženja u Velikoj Britaniji.

Ubrzo je postao perjanica "evroskeptičnog" krila Konzervativne partije. Za poslanika u Parlamentu iz redova torijevaca izabran je 2001. godine, a 2008. godine postao je gradonačelnik Londona, i na tom mestu ostao dva mandata.

Izabran je uglavnom zahvaljujući glasovima bogatih londonskih opština.

Uoči Bregzita, bio je vodeća ličnost referendumske kampanje 2016. godine, koja je podržavala napuštanje Unije.

Nakon referenduma o Bregzitu, postao je ministar spoljnih poslova. Posle mandata koji je bio obeležen gafovima, podneo je ostavku u julu 2018. godine zbog neslaganja sa pregovaračkom strategijom premijerke Tereze Mej u vezi sa izlaskom Britanije iz EU.

Pošto je Tereza Mej podnela ostavku na mesto premijera, počela je trka za mesto lidera torijevaca, u kojoj je pobedio Boris Džonson.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара