Tramp: Si se ponaša odgovorno

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da veruje da se kineski predsednik Si Đinping ponašao "vrlo odgovorno" u vezi s protestima u Hongkongu, pokrenutih zbog predloženog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje stanovnika te autonomne regije na suđenje u Kinu.

"Trenutno radimo na trgovinskim dogovorima. Videćemo šta će se dogoditi", rekao je američki predsednik novinarima u Beloj kući pre susreta s pakistanskim premijerom Imranom Kanom. 

Hongkong je već dva meseca poprište ponekad nasilnih protesta, što je najveća kriza otkad su Britanci 1997. vratili taj grad Kini pod uslovom da njegovi stanovnici uživaju demokratske slobode prema formuli "jedna država, dva sistema".

"Znam da je to vrlo važna situacija za predsednika Sija", kazao je Tramp i dodao kako bi ih "Kina mogla zaustaviti ako bi to htela".

"Mislim da je kineski predsednik Si delovao odgovorno, veoma odgovorno", rekao je predsednik SAD i zaključio kako se "nada da će Si učiniti pravu stvar".

Protesti u bivšoj britanskoj koloniji počeli su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebalo da omogući izručenje osumnjičenih Kini. Stanovnici Hongkonga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Talas protesta je u nedelju postao nasilan kada su grupe muškaraca, većinom u belim majicama, nasrnule na antivladine demonstrante palicama, štapovima i metalnim šipkama u trenutku dok su se vraćali kući nakon još jednog skupa. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво