"Mehanizam solidarnosti" raspoređuje migrante po Evropi

Četrnaest zemalja Evropske unije postiglo je dogovor o novom "mehanizmu solidarnosti" na osnovu kog bi trebalo da budu raspoređeni migranti u članicama Unije. Mehanizam su predložile Nemačka i Francuska, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja EU prethodno su se sastali u Parizu kako bi razmatrali bezbednosna pitanja i pitanja imigracije.

"Zaključak sa sastanka je da su 14 zemalja načelno izrazile svoju saglasnost sa francusko-nemačkim dokumentom", naveo je Makron.

Makron nije govorio o specifičnostima dokumenta, ali je naveo da će nova inicijativa biti "brza i automatska".

Izvor blizak predsedniku Francuske rekao je za Rojters da su Finska, Luksemburg, Portugal, Litvanija, Hrvatska i Irska takođe dale jasan znak da nameravaju da krenu napred sa novim sistemom.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, iz čije zemlje često migranti pristižu u Evropu, nije prihvatio učešće na sastanku.

U pismu francuskom kolegi Kristoferu Kastaneu, Salvini je upozorio na efekat odluka "donetih samo u Parizu i Berlinu".

Italija je, sve do populističke vlade koja je stupila na dužnost 2018. godine, preuzela gotovo sve migrante koje su spasile humanitarne grupe na moru.

Kada su populisti preuzeli vlast odmah su pokušali da zatvore nacionalne luke za humanitarne brodove.

Prema Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice, od početka godine najmanje 426 ljudi je poginulo tokom pokušaja da dosegnu Evropu u Sredozemnom moru.

Makron je takođe rekao da je Francuska zatražila od libijske vlade da osigura da migranti više ne budu u pritvoru i da će se preduzeti odgovarajuće mere kako bi se osigurala
njihova sigurnost, navodi Rojters.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво