Rjabkov: Treba se osloboditi dolara kao ključne valute

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da krene ka nezavisnosti od finansijskog sistema koje kontrolišu SAD i američkog dolara kao ključne valute, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Moramo se zaštititi od političkih zloupotreba učinjenih uz pomoć američkog dolara i američkog bankarskog sistema", rekao je Sergej Rjabkov u Karakasu, na međunarodnoj konferenciji za podršku međunarodnom pravu, prenosi Tas.

Ruski visoki diplomata naveo je situaciju u Venecueli kao primer "nepristojne zloupotrebe imovine koja se drži u zapadnim bankama".

"Ovo je samo jedan od primera šire politike namernog podsticanja krize da bi došlo do promene vlade, da se legitimno izabrani političar zameni američkim marionetama", rekao je on.

Prema Rjabkovu, nisu tačne tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da nastoje da stvore svetski poredak zasnovan na pravilima.

"Mi mislimo da to nije svetski poredak zasnovan na pravilima, već nametnut i podmetnut svetski poredak", naveo je Rjabkov.

Rjabkov je u poseti Karakasu od 20. do 22. jula, gde učestvuje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Usred političke krize u Venezueli koja je izbila na početku godine, zapadne banke su zamrznule imovinu legitimne vlade te zemlje, prenosi agencija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 21. jul 2019, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Venecuela vise nikad nece videti taj novac...

Posto ne mogu da je pljackaju kako su zamislili, drpice im sav novac i zlato po stranim bankama.
Venecuela ce morati da krene od nule bez pocetnog kapitala. Eto sto ti je Amerika i njihova demokratija.

(nedelja, 21. jul 2019, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Odavno trebalo

Ionako se njegova stvarna vrednost meri samo u bombama po kvadratu.