Profil vojske Irana: Sila na Bliskom istoku

Najnovije tenzije između zapadnih zemalja i Irana još jednom skreću pažnju na iranske vojne snage. Važno je napomenuti da je Iran dugo pod embargom na uvoz oružja i da je u poslednje vreme nastojao da razvija svoje sisteme. Predstavljamo najzanimljivija oružja i kapacitete kojima raspolažu oružane snage Islamske Republike Iran.

Iran sa populacijom od 83 miliona stanovnika ima 523.000 ljudi koji spadaju u aktivno vojno osoblje i još 350.000 rezervista. U ukupan broj su uključeni i pripadnici elitne Iranske revolucionarne garde.

Prema rangiranju sajta Global Firepower, iranska vojska je 14. u svetu od 137 rangiranih.

Snaga iz vazduha

Kada je reč o vazdušnim snagama, Iran ima ukupno 509 letelica i po tome je 29. u svetu. Od ukupnog broja letelica, 142 su lovački avioni, a 89 transporteri. Takođe, tu je i 126 helikoptera.

Što se tiče tipova aviona, tu su "mig 29", F-14, "miraž", višenamenski avioni F5 i F4, ruski avioni "su-25" i "su-24".

Međutim, u priči o iranskoj avijaciji nemoguće je zaobići "kovsar", avion četvrte generacije proizveden u Iranu. Predstavljen je tokom vojne parade u aprilu ove godine i očekuje se da zameni zastarele ruske i američke avione.

Reč je o borbenoj letelici koju je proizvela iranska državna kompanija IAIO. Razvoj "kovsara" ima veliki značaj zbog toga što je Iran pod embargom na uvoz oružja. Prvi let "kovsar" je imao u avgustu 2018, a krajem iste godine počela je serijska proizvodnja.

"Kovsar" je dugačak 12,4 metra, sa rasponom krila od 10,97 metara i visinom od 3,5 metara. Njegov zadatak je da pruža vazdušnu podršku trupama na zemlji kao i da izvodi napadačke operacije.

Rakete i dronovi

Iran je veliku pažnju posvetio razvijanju balističkih raketa. Ističu se "šahab 1" sa dometom od 300 kilometara i "šahab 3" koji ima domet 3.000 kilometara.

Tu je i krstareća raketa "sumar" sa dometom od 2.500 kilometara. To znači da joj je u dometu kompletan Persijski zaliv, Izrael, Egipat, Avganistan, delovi juga i istoka Evrope.

Prema publikaciji Međunarodnog instituta za strateške studije, Iran ima 32 baterije ruskog PVO sistema S-300.   

Aktuelna je priča o iranskim dronovima jer je nedavno američki predsednik Donald Tramp tvrdio da je američki razarač oborio iranski dron u Ormuskom moreuzu, što je Iran demantovao.

Najnovija vest jeste da su u službu uvedeni dronovi "mohadžer 6". Navedeno je da će bespilotna letelica biti korišćena za identifikaciju i uništenje pretnji na granicama Irana.

Prema rečima iranskih vojnih zvaničnika, dron može da nosi precizne navođene rakete, ima sposobnost da leti u različitim vremenskim uslovima na različitim lokacijama. Masovna proizvodnja počela je u februaru prošle godine. To je prvi dron iz porodice "mohadžer" koji nosi navodeće rakete i većih je dimenzija nego ostali.

"Karar" – glavni tenk

Iran zauzima 18. mesto od 137 rangiranih zemalja kada je reč o broju tenkova – 1.634. Tu je i 2.345 oklopnih borbenih vozila, 570 jedinica samohodne artiljerije, više od 2.000 jedinica vučne artiljerije i 1.900 lansera raketa.

Međutim, malo je modernih tenkova. Prosek popravlja glavni borbeni tenk "karar" koji je vizuelno veoma sličan ruskom T-90.

Proizvodi se od 2017. godine. Kada je tenk predstavljen, iranski ministar odbrane je rekao da je smrtonosan kao T-90, ako ne i više od toga. Tu su i tenkovi T-72.

Snaga na moru

Kada je reč o pomorskoj snazi, Iran ima šest fregata, tri korvete, čak 34 podmornice i 88 patrolnih brodova.

Svakako su zanimljive podmornice ruske proizvodnje klase "kilo" koje zapadni stručnjaci zovu "crne rupe" jer su nečujne. One su veoma brze i naoružane torpedima, krstarećim i protivpodmorničkim raketama.

Iran ima i podmornice "gadir" namenjene ratovanju u plitkim vodama.

Teheran je zbog embarga na uvoz oružja bio primoran da razvija spostvene snage, a vidi se da je prioritet dao raketama, mornarici i vazdušnim snagama. Moglo bi se reći da je kopnena vojska u tom smislu bila pomalo zapostavljena zbog samog geostrateškog položaja države.

Iranski budžet za odbranu iznosi 6,3 milijardi dolara. Ne smeju se zanemariti ni zalihe nafte koje su veoma važne za ratovanje. Po tom parametru Iran je na četvrtom mestu u svetu sa 158.400.000.000 barela. Ispred Irana su samo Venecuela, Saudijska Arabija i Kanada.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

Kako god da je

Ili da sami svoje oružje prave, ili da su ga spolja dobili, fakt je da su tvrd orah, imaju ogromno stanovništvo i veliku armiju a iskustvo iz susednog Afganistana kaže da ako već 20 godina amerikanci tamo bezuspešno lome zube sa mnogo slabije organizovanim otporom, sa Iranom ne bi imali nikakve šanse da izađu na kraj bez da polome ne samo zube nego i noge...

(nedelja, 21. jul 2019, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Iranci

su najobrazovanija nacija i nikada nisu bili porobljeni od kada postoje.

(nedelja, 21. jul 2019, 19:16) - militaryman [neregistrovani]

Talentovana nacija

Pa onda Bavar-373 koji je iranski ekvivalent ruskom S-300, pa Kordad 15 koji je oborio američki dron RQ-4. A pravo je čudo da im F-14 i dalje leti, to samo govori koliko su Iranci genijalni.

(nedelja, 21. jul 2019, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

Болтон и Помпео желе рат

Мислећи да би интервенција могла имати позитиван ефекат на предиѕборну кампању наредне године. Трамп не мисли да су у праву и радије покушава економским мерама (таксама, санкцијама...) да добије радана места и стабилнију пословну климу у САД, самим тим и боље шансе на изборима. Чини се да је Трамп мудрији него они који се политиком професионално баве.

(nedelja, 21. jul 2019, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Pa nije to Srbija

Iran je svestan svoje moci. Zato i jesu oborili americki dron, zaplenili engleske tankere itd.
Ocigledno je da su spremni na sve, pa i na rat, cim ne prezaju da obore Amerikancima dron ili da zaplene tankere u moreuzu, iako su Amerikanci rekli da ce intervenisati ako Iranci nesto tako ucine.
Jasno kao dan da je Iran spreman i za najgori scenario, a da li je druga strana sprema hmmm tesko, da jeste davno bi poravnali Iran kao sto su poravnali Irak.

(nedelja, 21. jul 2019, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Ја оволико

То јест "Кило" кога помињете у тексту је извозна верзија пројекта 636 "Варшављанка" и носи експортну ознаку пројекат 877 «Палтус». НАТО и једну и другу зове "Кило".