Bura u Persijskom zalivu, Iranci zauzeli dva britanska tankera

Iranska elitna Revolucionarna garda zauzela je britanski tanker "Stena Impero" zbog kršenja pomorskih pravila u Persijskom zalivu, javila je iranska agencija Fars. Nedugo zatim, Al Arabija je javila da su Iranci zauzeli još jedan britanski tanker. Prema još nepotvrđenim informacijama Iranska revolucionarna garda je zaplenila i treći brod. Mediji javljaju da je jedan tanker slobodan da nastavi putovanje.

Tanker je ispraćen do obale zbog pravnih procedura i neophodnih inspekcija nadležnih pomorskih službi, navodi se u saopštenju Iranske revolucionarne garde.

Tanker "Stena Impero", na kojem se nalaze 23 člana posade, ima deplasman 30.000 tona i kretao se ka saudijskoj luci Al Džubail.

Mediji javljaju da je "Mesdar", drugi naftni tanker pod upravom Velike Britanije obavešten o pomorskim propisima i slobodan je da nastavi svoje putovanje.

Prethodno je Al Arabija javila da je iranska Revolucionarna garda zauzela i drugi britanski tanker.

Prema još nepotvrđenim informacijama Iranska revolucionarna garda je zaplenila i treći brod.

Kompanija Stena bulk, koja je vlasnik tankera, saopštila je da su brodu prišla "manja neidentifikovana plovila i helikopter, dok se brod nalazio u međunarodnim vodama".

Velika Britanija je saopštila da je važno da se očuva sloboda plovidbe i da svi brodovi mogu slobodno da se kreću u regionu, prenosi Rojters.

"Veoma sam zabrinut zbog zaplene dva pomorska broda od strane iranskih vlasti u Ormuskom moreuzu", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će razgovarati sa predstavnicima Velike Britanije povodom zaplene brodova u Persijskom zalivu.

Teheran je najavio odlučne mere pošto su Britanci, pre desetak dana, zauzeli iranski tanker kod Gibraltara. 

Taj događaj i rat reči koji je usledio značajno su podigli tenzije oko Persijskog zaliva, pa su Britanija i SAD uputili brojne ratne brodove u taj region.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво