Si-En-En: SAD jačaju vojno prisustvo u Saudijskoj Arabiji

Usred sve većih tenzija sa Iranom, Trampova administracija pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju.

Očekuje se da će 500 vojnika otići u vazduhoplovnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prestonice Rijada, prenosi Si-En-En, pozivajući se prema navodima dvojice neimenovanih američkih vojnih zvaničnika.

Mali broj vojnika i pomoćnog osoblja već je na licu mesta, a obavljene su i početne pripreme za bateriju raketnog odbrambenog sistema "patriot", kao i za poboljšanje piste i aerodroma, rekli su zvaničnici.

SAD su htele tamo da stacioniraju vojsku već neko vreme, jer prema bezbednosnim procenama, iranske rakete bi teško pogodile ciljeve na tako udaljenom području.

Odluka je usledila nakon što su odnosi SAD i Saudijske Arabije i dalje izuzetno osetljivi zbog ubistva novinara Džamala Kašogija.

Trampova administracija je, međutim, saopštila da je posvećena pokušaju da pomogne u zaštiti Saudijske Arabije od agresije Irana.

Prošlog meseca američka administracija je saopštila da će poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok u trenutku kada se napetost u Iranu rasplamsala, ali nije precizirala u koje zemlje će oni ići.

Snage koje idu u Saudijsku Arabiju su deo ovog paketa.

Američiki Kongres nije zvanično obavešten o raspoređivanju, iako je jedan zvaničnik rekao za Si-En-En da im je data neformalna informacija, a najava se očekuje naredne sedmice.

U obaveštenju Kongresu biće dati precizniji detalji o američkim vojnim angažmanima u regionu koji su već javno objavljeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво