Britanija traži objašnjenje zaplene tankera u Zalivu

Britanija traži razjašnjenje navoda da je iranska Revolucionarna garda zaplenila strani naftni tanker u Persijskom zalivu, saopšteno je iz britanske vlade.

Portparolka britanske vlade izjavila je da London nastavlja da traži od iranskih vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu.

"Trajno motrimo bezbednosnu situacioju u regionu i posvećeni smo održavanju slobode kretanja u skladu sa međunarodnim pravom", izjavila je portparolka a prenosi Rojters.

Iranska Revolucionarna garda zaplenila je u Persijskom zalivu strani tanker sa 12 članova posade zbog navodnog krijumčarenja nafte, javila je državna televizija te zemlje.

U izveštaju se navodi da je tanker presretnut južno od iranskog ostrva Larak u strateški važnom Hormuškom moreuzu, prenosi AP.

"Strano plovilo krijumčarilo je milion litara goriva i zaplenjeno je", saopšteno je iz Revolucionarne garde.

Kako se navodi, za zaplenu je izdat sudski nalog.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Irana izjavila je da su pripadnici Revolucionarne garde tankeru prišli nakon što je poslao signal za pomoć.

Kako tvrdi iranska televizija, tanker je krijumčario naftu koju su iranski krijumčari prodali stranim kupcima.

U izveštaju se ne precizira kojoj državi pripada tanker niti čiji su državljani članovi posade.

Vest o zapleni tankera dolazi u vreme rastućih tenzija između Irana i zapadnih sila.

Iran je zapretio da će zadržavati britanske brodove kao znak odmazde zbog toga što su pripadnici Kraljevske mornarice zaplenili iranski tanker u Gibraltaru pod sumnjom da prenosi naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво