Greškom otkrivene lokacije nuklearnog oružja NATO-a u Evropi

Bezbednosni komitet Parlamentarne skupštine NATO nedavno je greškom objavio dokument sa tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi. Reč je o šest baza – Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Vašington post piše da se iz dokumenta se vidi da SAD čuvaju deo svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Dokument "Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile" prvobitno je objavljen u aprilu, ali je belgijski list Morgen tek u utorak objavio deo u kome se pominju lokacije oružja.

"Ove bombe se nalaze u šest američkih i evropskih baza – Klajne Brogel u Belgiji, Bihel u Nemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj", navodi se u delu dokumenta koji je objavio belgijski list.

Vašington post navodi da Morgen nije precizirao izvor na koji se pozivaju.

U najnovijoj verziji dokumenta Parlamentarne Skupštine NATO, koja je objavljena prošle nedelje, ne pominju se više specifične lokacije oružja već samo avioni koji imaju mogućnost da nose nuklearno oružje.

Autor teksta, senator Džozef Dej kaže da su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i da je aprilski dokument predstavljao nacrt.

Američki list podseća da ni SAD ni njene evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gde se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.

Neimenovani zvaničnik koji je razgovarao sa listom kaže da dokument PS NATO-a nije zvaničan dokument Alijanse.

Međutim, Vašington post ističe da su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladište svoje oružje u Evropi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 17. jul 2019, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

Spisak

Spisak je znatno duži. Najnezgodniji položaj ima vojnopomorska NATO baza u Konstanci u Rumuniji. I opet bi SAD da ratuju na tuđoj teritoriji, nikako na svojoj.

(sreda, 17. jul 2019, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

zeleni

Gde su sad ovi Zeleni da demonstriraju u demokratskoj Evropi.

(sreda, 17. jul 2019, 15:30) - SuperSrbin [neregistrovani]

Hahahahaha

Slucajno se otkrije a namerno se stavi u novine.

(sreda, 17. jul 2019, 12:55) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je jasno

Ovo za Rusiju nije nikakva tajna pa se Tramp zbog toga i odlučio da prekine sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa .

(sreda, 17. jul 2019, 12:44) - Markovljev [neregistrovani]

Novi dokaz

Ovo je novi dokaz da Rusija sa zapadom, posebno sa SAD ne treba da potpisuje nikakve sporazume, jer Аmerikanci koriste NATO zemlje za izigravanje svih potpisanih sporazuma i zahvaljujuci naivnosti Gorbacоva ima Rusija NATO citaj SAD na svojoj zapadnoj granici.